Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του North Stream 2

Μόσχα, Ανταπόκριση:  Αχιλλέας Πατσούκας 

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πλήρως το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου”.  Αυτό ανακοίνωσε πριν λίγο η Gazprom.

“Σε μια πρωινή επιχειρησιακή συνάντηση στα γραφεία της Gazprom, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως στις 8:45 ώρα Ελλάδος, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πλήρως”!.

Η εταιρεία αναμένει να θέσει σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την Gazprom, 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μπορούν να προμηθευτούν μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 τη φετινή χρονιά.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η Gazprom σχεδιάζει να ξεκινήσει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της πρώτης γραμμής (αγωγού) του Nord Stream 2 από την 1η Οκτωβρίου και μέσω και των δυο αγωγών  έως την 1η Δεκεμβρίου.

Το Nord Stream 2 περιλαμβάνει δύο γραμμές του αγωγού φυσικού αερίου συνολικής χωρητικότητας 55 δις κυβικών μέτρων ετησίως από τις ακτές της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία. Οι εργασίες διακόπηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 αφού η Swiss Allseas εγκατέλειψε την τοποθέτηση σωλήνων λόγω της απειλής των αμερικανικών κυρώσεων. Από τον Δεκέμβριο του 2020, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου επαναλήφθηκε.

Μια αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον μετά την άνοδο στην εξουσία του Τζο Μπάιντεν επέτρεψε τελικά την εκπόνηση ενός γερμανο-αμερικανικού συμβιβασμού για να κλείσει αυτή η διαμάχη.

Επί χρόνια το σχέδιο αυτό έφερνε σε αντιπαράθεση την Ουάσινγκτον με το Βερολίνο, αλλά και τους Ευρωπαίους μεταξύ τους, καθώς και τη Ρωσία με την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης έναντι της Μόσχας που βλέπει τη θέση της να αποδυναμώνεται με τη λειτουργία του νέου αγωγού.

Για την Ουκρανία, ο αγωγός αυτός μπορεί μεσοπρόθεσμα να στερήσει το Κίεβο από τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, τα οποία εισπράττει τώρα για τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου μέσω του εδάφους της προς την Ευρώπη, αλλά και από ένα μέσο πίεσης έναντι του Ρώσου αντιπάλου της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος