“Παγώνει” το Βερολίνο τον αγωγό Nord Stream ως αντίποινα στη Ρωσία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει σε «ισχυρό και τεράστιο» πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ η Γερμανία έκανε το πρώτο βήμα των κυρώσεων στη Ρωσία μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ουκρανικών επαρχιών από τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η διαδικασία αδειοδότησης του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2 που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για να τεθεί σε λειτουργία.

«Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Αξιολογούμε συνεχώς τις νέες συνθήκες και σε σχέση με τον Nord Stream 2», είπε ο ο Σολτς σε δηλώσεις κατά τη συνάντησή του στην καγκελαρία με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν.

«Δεν θα συνεχιστεί ο έλεγχος αδειοδότησης του αγωγού», εξήγγειλε ο καγκελάριος. Η σχετική διαδικασία στη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας σταματά. Το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει μία νέα έκθεση για την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας.

Την ακύρωση του αγωγού ζητούσε επίμονα η Ουκρανία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες παρακάμπτει ο αγωγός ο οποίος συνδέει απ ευθείας την Ρωσία με την Γερμανία. H Γερμανία καλύπτει με φυσικό αέριο το ¼ περίπου των ενεργειακών της αναγκών με φυσικό αέριο, το μισό από αυτό προέρχεται από τη Ρωσία. Ο αγωγός Nord Stream 2 έχει αποπερατωθεί, αλλά εκκρεμεί η τελική αδειοδότησή του από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε την αναγνώριση ανεξαρτησίας των ουκρανικών επαρχιών Ντόμπας και Λουγκάνσκ ως «βαρύτατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Με την πράξη αυτή του προέδρου Πούτιν, η Ρωσία παραβιάζει όχι μόνο τη Συμφωνία του Μινσκ του 2015 για το καθεστώς των επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας, αλλά καταπατά βασικές της Χάρτας των ΗΕ καθώς και όλων των διεθνών συμφωνιών που υπέγραψε η Ρωσία και η Σοβιετική Ένωση τα τελευταία 50 χρόνια, και τη Χάρτα του ΟΑΣΕ.

«Συντονιζόμαστε στενά», τόνισε ο Σολτς, η διεθνής κοινότητα «θα απαντήσει άμεσα και στοχευμένα» στην «μονομερή, ακατανόητη και απαράδεκτη» κίνηση της Ρωσίας, είπε ο Σολτς προαναγγέλλοντας το πακέτο των κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ.

Ο Γερμανός καγκελάριος ευχαρίστησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για το γεγονός ότι δεν απάντησε βεβιασμένα στη ρωσική πρόκληση, αυτό θα έδινε την πρόφαση στον ρώσο πρόεδρο για μία εκτεταμένη εισβολή στην Ουκρανία.

Ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Για τον Nord Stream 2, η Γερμανία έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρηματολογούν ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ανταπόκριση- Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος