Όλαφ Σολτς: Η χρήση ατομικών όπλων στην Ουκρανία δεν είναι αποδεκτή – Μεγαλύτερη ταχύτητα στο μετασχηματισμό της Γερμανίας

Η χρήση ατομικών όπλων στην Ουκρανία δεν είναι αποδεκτή από κανέναν, τονίζει ο Όλαφ Σολτς μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο. Στο εσωτερικό μέτωπο η εικόνα στις δημοσκοπήσεις είναι κακή, για αυτό ο καγκελάριος πατάει γκάζι στη μεταρρυθμιστική πορεία της Γερμανίας.

Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σολτς, χωρίς το «πειρατικό μάτι». Η αποκατάσταση του τραυματισμού προχώρησε καλά και γρήγορα, είπε λίγο πριν τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και μετά τη σύνοδο της ομάδας G20 στο Νέο Δελχί, με πενιχρά αποτελέσματα. Παρά ταύτα, σημαντικές για τον Σολτς ήταν οι αποφάσεις για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έγινε εκ νέου πολύ καθαρό τι σημαίνει αυτός ο επιθετικός πόλεμος. Η παραβίαση της ακεραιότητας και κυριαρχίας μιας χώρας, όπως η Ουκρανία, δεν συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Εκ νέου τονίστηκε ότι η χρήση ατομικών όπλων, ειδικά σε αυτόν τον πόλεμο, δεν είναι αποδεκτή και όλοι προειδοποιούν για αυτήν», δήλωσε.

Η συνεργασία είναι για τον Σολτς έννοια-κλειδί σε έναν πολυπολικό κόσμο και στη μάχη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες.

Δυσκολίες συνεργασίας βιώνει και στο εσωτερικό μέτωπο με την τρικομματική κυβέρνησή του, που δίνει κακή εικόνα, μολονότι στο μισό της θητείας υλοποίησε ή δρομολόγησε τα 2/3 του κυβερνητικού προγράμματος. Η Γερμανία μετασχηματίζεται, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Αυτήν την ταχύτητα πρότεινα να υλοποιήσουμε σε ένα μεγάλο “Σύμφωνο-Γερμανία” μαζί με τα 16 κρατίδια και ευχαρίστως με την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παππάς

Κάμερα: Αλέξης Οικονομίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος