Οικονόμου: Στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνία- “Όχι” σε μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για ιδιώτες

«Στην παρούσα κατάσταση, βλέποντας την συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, είναι προφανές πως για την κυβέρνηση υπάρχει ένας δρόμος: να αποτελέσει το θεματοφύλακα της σταθερότητας», επισήμανε o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ασκεί κοινωνική πολιτική στην πράξη, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στους συνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αναφερόμενος στην πρόταση του ΔΝΤ να μην επιδοτούνται οι λογαριασμοί της ενέργειας ώστε να υπάρχει κίνητρο μείωσης της κατανάλωσης, απάντησε: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία για την ενεργειακή ακρίβεια με οριζόντια μέτρα και επιβεβαίωσε πως στηρίζει τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο επισήμανε πως “δεν συζητάμε για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για ιδιώτες”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Πιτσιόρλα και σχολιάζοντας δημοσιεύματα σχετικά με την κατάθεση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Γιάννη Ρουμπάτη στην Εξεταστική Επιτροπή, απάντησε πως «για άλλα πήγαινε η Εξεταστική, και άλλα βγαίνουν στην επιφάνεια. Αναδεικνύεται η υποκρίσια του Αλέξη Τσίπρα. Αποδεικνύεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Πιτσιόρλας δεν είχε ιδέα ότι παρακολουθούνταν. Υπήρχε συνεχής ενημέρωση του διοικητή της ΕΥΠ προς τον κύριο Τσίπρα, αναμένουμε να δούμε κι άλλες πτυχές της υπόθεσης». Όσον αφορά στην διαρροή που έγινε απάντησε πως “Σχολιάζω δημοσιεύματα που βλέπω, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν. Αλλά δεν έχω δει να διαψεύδεται η παρακολούθηση Πιτσιόρλα, αν υπάρξει διάψευση είμαι έτοιμος να διαψεύσω”.

Ερωτώμενος για τις πληροφορίες περί ρωσικής “διείσδυσης” στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, απάντησε πως

“Αυτό που βλέπουμε είναι η πληροφορία ότι υπήρξε απόπειρα επιρροής της πολιτικής κατάστασης σε 24 χώρες με γενναία χρηματοδότηση. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη. Έχουμε ήδη ένα γεγονός, τη δίωξη Ρώσου ολιγάρχη, ο οποίος με 10 εκατ. επιχείρησε να στήσει δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα για να στηρίξει τη ρωσική προπαγάνδα. Σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί με σαφήνεια απέναντι στον αναθεωρητισμό του Πούτιν”.

Αναφορά έκανε ο Γιάννης Οικονόμου στο επίδομα μητρότητας και την κατάργηση της εισφοράς 1% για τους δημοσίους υπάλληλους και πρόσθεσε ότι θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα μπει σύντομα σε διαβούλευση.

Τα πέντε σημαντικότερα μέτρα:

Αυξήσεις άνω του 6% στις κύριες συντάξεις
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ τον Δεκέμβριο με διεύρυνση των ωφελούμενων συνταξιούχων
Επέκταση του επιδόματος μητρότητας από την ΔΥΠΑ
Κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης και έτσι προγραμματίζονται 6 προγράμματα ύψους 516 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν σε 500.000 δικαιούχους.

Ειδικότερα όσον αφορά στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

“Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Κυβέρνηση στη συνεχή ενίσχυση της απασχόλησης. Δεν εφησυχάζουμε, παρά τα θετικά αποτελέσματα που συνεχώς παρατηρούμε στο κομμάτι αυτό. Έτσι, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α) έβαλε από τις 12 Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα και προγραμματίζει άλλα έξι που θα «τρέξουν» έως τον επόμενο Δεκέμβριο. Έχουν συνολικό προϋπολογισμό 516 εκατ. ευρώ και θα καλύψουν συνολικά 56.220 δικαιούχους.

-Το πρώτο από τα προγράμματα -που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή- αφορά στην επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.000 νέων 18-29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.

-Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 3.220 ελεύθερων επαγγελματιών 30-45 ετών στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Επιπλέον, η δράση αφορά 220 νέες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-45 ετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

-Το τρίτο πρόγραμμα αφορά την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της Δ.ΥΠ.Α.

-Το τέταρτο πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία.

-Το πέμπτο πρόγραμμα αφορά την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

-Το έκτο πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες 18-66 ετών.

-Και το έβδομο αφορά το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων – επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών)”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος