Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία επιβεβαίωσε μέσω ανακοίνωσης πως οι Χούθι στόχευσαν το πλοίο “Zografia” με αντιπλοϊκούς πυραύλους που «πέτυχαν τον στόχο τους». Προειδοποίησε μάλιστα πως οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις για «να υπερασπιστούν την Υεμένη» και να εκφράσουν «αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό».

Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας χτυπήθηκε καθώς έπλεε 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλίφ της Υεμένης, σύμφωνα με την Vulcanis Technical Maritime Enterprises. Το “Zografia”, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Βιετνάμ με προορισμό το Ισραήλ, υπέστη μόνο υλικές ζημιές και συνέχισε το ταξίδι του, ενώ όλα τα μέλη του πληρώματος – τρεις Φιλιππινέζοι, 20 Ουκρανοί και ένας Γεωργιανός – είναι καλά στην υγεία τους. Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το Βιετνάμ με προορισμό το Ισραήλ.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο

Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι στην Υεμένη

Οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε ένα νέο πλήγμα στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. Η επιχείρηση αυτή είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα εναντίον των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν και το τελευταίο διάστημα εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι στόχος ήταν τέσσερις πύραυλοι κατά πλοίων.

ΕΕ – διπλωματικές πηγές: Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας έδωσε το «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή προστασίας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πολλές ναυτιλιακές εμπορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές, μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διπλωμάτες είπαν ότιη Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ. Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εμπιστευτικές συζητήσεις γύρω από το θέμα.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι σε συνεργασία με άλλες χώρες ξεκινούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής, της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας, ώστε να κατευνάσουν τους φόβους ότι η αναταραχή σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Όμως ορισμένοι σύμμαχοί τους, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό και διαφώνησαν με την ιδέα να τεθούν υπό αμερικανική διοίκηση.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος