Οι τοπικές γεύσεις του Βορείου Αιγαίου συναντούν τον ψηφιακό κόσμο

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα αναδεικνύουν τη μοναδικότητα των νησιών της μέσα από τον Ψηφιακό Αγροδιατροφικό Χάρτη “GaioVaigaio.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου διαθέτουν έναν αστείρευτο γαστρονομικό και πολιτισμικό πλούτο, ο οποίος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτος σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτός ο γαστρονομικός θησαυρός όμως, χρειάζεται μια νέα στρατηγική προσέγγιση: την εξωστρέφεια και τη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό εμπειρίας και τον πολιτισμό της διαδραστικότητας.

Η Ώρα της Εξωστρέφειας

Οι αγροδιατροφικοί πόροι του Βορείου Αιγαίου δεν είναι απλώς προϊόντα. Είναι φορείς πολιτισμού, ιστορίας και τοπικής ταυτότητας. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο η παραγωγή, αλλά και η παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Μέσα από σύγχρονα εργαλεία branding, πιστοποίησης ποιότητας και διεθνούς προώθησης, τα προϊόντα αυτά μπορούν να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στη διεθνή αγορά.

Η ψηφιακή καταγραφή όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων μέσα από έναν διαδραστικό «Αγροδιατροφικό Χάρτη» αποτελεί κρίσιμο βήμα. Ένας τέτοιος ψηφιακός χάρτης, που θα περιλαμβάνει παραγωγούς, προϊόντα, τρόπους καλλιέργειας, ιστορίες και συνδέσεις με τη μεσογειακή διατροφή, θα αναδείξει τον πλούτο της περιοχής και θα δώσει στους καταναλωτές παγκοσμίως πρόσβαση σε αυθεντικά ελληνικά προϊόντα με ταυτότητα.

Ο Τουρισμός ως Δίαυλος Διάχυσης

Ο σύγχρονος ταξιδιώτης δεν αναζητά μόνο θάλασσα και ήλιο. Αναζητά εμπειρίες μνήμης, γεύσης και συμμετοχής. Θέλει να δοκιμάσει, να μαγειρέψει, να γνωρίσει τους παραγωγούς και να μεταφέρει τις αναμνήσεις του στο καθημερινό του τραπέζι.

Αγροδιατροφή = Ευ ζην

Η αγροδιατροφή δεν είναι απλώς ένας παραγωγικός τομέας. Είναι τρόπος ζωής, εργαλείο βιωσιμότητας και πυλώνας υγείας. Η μεσογειακή διατροφή – στην οποία τα νησιά του Βορείου Αιγαίου συμβάλλουν καθοριστικά – αναγνωρίζεται διεθνώς για την ευεργετική της επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής.

Η στήριξη και η ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία όχι μόνο στα προϊόντα, αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες. Μέσω της ψηφιακής παρουσίας, της τουριστικής διασύνδεσης και της στρατηγικής εξωστρέφειας, τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου μπορούν να μετατραπούν σε πρεσβευτές του ελληνικού “ευ ζην”.

Ο “πλούτος” των νησιών του Βορείου Αιγαίου

Η Λέσβος, με το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο ΠΟΠ, τα φημισμένα ούζα, τις σαρδέλες Καλλονής, τα τυριάτης και τα αρωματικά φυτά, είναι ένας ζωντανός κήπος γεύσης και μνήμης. Η Χίος, με τη μοναδική μαστίχα – προϊόν παγκόσμιας φήμης και ΠΟΠ – τις τσιπουροποιίες, τα εσπεριδοειδή του Κάμπου, αποτελεί ένα νησί-σύμβολο αγροδιατροφικής ταυτότητας.

Η Λήμνος ξεχωρίζει για το σκληρό σιτάρι, τα παραδοσιακά ζυμαρικά όπως τα φλομάρια, το καλαθάκι ΠΟΠ, το μέλι, τα βιολογικά κρασιά από αρχαίες ποικιλίες και τη δυναμική της στον τομέα της κτηνοτροφίας. Η Σάμος είναι συνυφασμένη με το περίφημο σαμιώτικο γλυκό κρασί, προϊόν ΠΟΠ με διεθνείς διακρίσεις, αλλά και με φρούταλαχανικά και μέλι ελάτης και καστανιάς.

Η Ικαρία, νησί μακροζωίας, προσφέρει οικολογικά προϊόντα, παραδοσιακό κρασί από μανδηλαριάμέλι θυμαρίσιο, αλλά και βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ οι Φούρνοι, μικροί αλλά γόνιμοι, κρατούν ζωντανή την παραγωγή μελιούτυριών και τοπικών γλυκισμάτων.

Ακόμα και οι μικρότεροι νησιωτικοί σχηματισμοί όπως τα Ψαρά και οι Οινούσσες, ο Άγιος Ευστράτιος, η Θύμαινα, συμβάλλουν στον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής, διατηρώντας παραδοσιακές καλλιέργειεςκτηνοτροφίακαι οικοτεχνική μεταποίησησε επίπεδο κοινότητας.

Μέσα από τον Ψηφιακό Αγροδιατροφικό Χάρτη “GaioVaigaio”, όλα αυτά τα προϊόντα, μαζί με τις ιστορίες τους, τους ανθρώπους πίσω από αυτά και τους επισκέψιμους χώρους παραγωγής, αποκτούν διεθνή φωνή και αναγνώριση. Η πλατφόρμα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής, τουρισμού και πολιτισμού, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και δίνοντας στις τοπικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να σταθούν με κύρος στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η συμμετοχή των παραγωγών και μεταποιητών στον Χάρτη δεν είναι απλώς χρήσιμη – είναι αναγκαία. Μέσα από τη συμπερίληψή τους, διαμορφώνεται η σύγχρονη γαστρονομική ταυτότητα του Βορείου Αιγαίου. Είναι μια πρόσκληση προς όλους όσοι αγαπούν τη γη τους, να την κάνουν ορατή και προσβάσιμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα καλούν κάθε παραγωγό, κάθε επιχείρηση και φορέα που σχετίζεται με τον αγροδιατροφικό τομέα, να εγγραφεί και να γίνει μέρος αυτής της δυναμικής κοινότητας. Ο “GaioVaigaio” είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια πλατφόρμα: είναι η γη μας, η φωνή μας, η ταυτότητά μας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής:

Οι τοπικές γεύσεις του Βορείου Αιγαίου συναντούν τον ψηφιακό κόσμοΕπικοινωνήστε στο email: info@north-aegean.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος