Θεσσαλία: Βανδαλίζουν μνημεία και σπάνιες μοναστηριακές αγιογραφίες

Το χωριό Σαραντάπορος, στην Ελασσόνα, γνωστό από την ομώνυμη μάχη του 1912,  διαθέτει πολλά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Έχοντας θέα τον Όλυμπο και τον Θεσσαλικό κάμπο, το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κτισμένο το 1750, σώζεται εν μέρει και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Μετά το 1933 αρκετά μοναστήρια της περιοχής καταστράφηκαν ή βεβηλώθηκαν.

Με αφορμή τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει στις αγιογραφίες της μονής, οι λεγόμενοι επισκέπτες- τουρίστες και περαστικοί, ο φιλόλογος – συγγραφέας Νίκος Ταχάτος εξηγεί γιατί οι Έλληνες βανδαλίζουν τα μνημεία, με συνθήματα, ονόματα και υπογραφές. «Οι λόγοι είναι: η έλλειψη στοιχειώδους παιδείας, η επιδίωξη ενός τύπου υστεροφημίας και διατήρησης του ονόματος των βανδάλων επάνω σε κάτι διαχρονικό, αλλά το σημαντικότερο είναι πως ως λαός δεν έχουμε καταφέρει να αποτελέσουμε συστατικά κύτταρα της κοινωνίας». Στον 5ο π.χ. αιώνα οι Αθηναίοι θεωρούσαν ότι αν η πατρίδα δεν πάει καλά θα πάσχουν και οι ίδιοι. Έτσι, μεγαλούργησαν σκεπτόμενοι και δρώντες ομαδικά. «Εκείνο που χρειάζεται ειδικά τώρα και με αφορμή τα 200 χρόνια από τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα είναι να περάσουμε από το εγώ στο εμείς» επισημαίνει ο κ. Ταχάτος.

Το βουνό αποτελεί πρόταση για εξερευνήσεις στην Θεσσαλία, ειδικά για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, αρκεί να επιδεικνύουν τον ανάλογο σεβασμό και να μην χρησιμοποιούν τα μνημεία για μια σέλφι με υπογραφή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος