Οι προκλήσεις της μεταλιγνιτικής εποχής

Τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν κατά την απολιγνιτοποίηση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας με το κλείσιμο των ορυχείων σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, αλλά και οι προοπτικές που δημιουργούνται εξετάζονται σε φόρουμ που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.

Ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία το 1ο Αναπτυξιακό Φόρουμ με τίτλο «Η Δυτική Μακεδονία αλλάζει», πραγματοποιείται σήμερα στην Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη. Επιχειρηματίες, μελλοντικοί επενδυτές, οικονομολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα, της ενέργειας χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Όπως σημειώνει ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, 55.000 άνθρωποι ζουν άμεσα ή έμμεσα από τα λιγνιτωρυχεία, των ανωτέρω περιοχών και πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες για το εργασιακό τους μέλλον Είναι ενδεικτικό, τονίζει, ότι η Γερμανία έθεσε ως όριο για την απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα το 2030.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, τονίζει ότι «η Δυτική Μακεδονία αλλάζει και πρέπει να δώσουμε οικονομικά κίνητρα σε έλληνες και ξένους να επενδύσουν στην περιοχή».

Σε μια περίοδο τόσο ασταθή όσον αφορά την ενέργεια και τις τιμές των καυσίμων, που βρίσκονται στην σκακιέρα των πολιτικών σκοπιμοτήτων η σταθερότητα της παροχής ενέργειας είναι καθοριστική για την οικονομία του κάθε κράτους, που μπορεί να βρεθεί εξαρτώμενο από δυνάμεις, που δεν μπορεί να ελέγξει. Επισημαίνεται ότι στην Γερμανία η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές κάλυψε περίπου το 43% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2021, σημειώνοντας πτώση 7% σε σχέση με το 2020. Όπως παραδέχονται οι ειδικοί από την Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW) και το Κέντρο Έρευνας Ηλιακής Ενέργειας και Υδρογόνου της  Βάδης-Βυρτεμβέργης (ZSW) αυτό οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες ανέμου και στις περιορισμένες ώρες ηλιοφάνειας, ειδικά μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.[1]

Αυτό αφορά μια χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό του στόλου των αυτοκινήτων κινείται με συμβατικά καύσιμα. Όταν θα επεκταθεί η χρήση των λεγόμενων καθαρών ΙΧ. η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί σημαντικά. Η ζήτηση θα εκτιναχθεί με τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές ίντερνετ, 5G, κινητών κλπ., την αγορά θέρμανσης και την βιομηχανία. Σημειώνεται ότι οι μεταφορές καταναλώνουν περίπου 30% της συνολικής ενέργειας.

Με δεδομένο ότι οι αποδόσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απολύτως εξαρτώμενες από τις καιρικές συνθήκες και με δεδομένο ότι το μη ελεγχόμενο και απρόβλεπτο κλίμα βρίσκεται σε πλήρη αστάθεια λόγω της κλιματικής κρίσεως, χώρες του βορείου ημισφαιρίου που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας δεν μπορούν να εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες. Για αυτόν τον λόγο συνεχίζονται και επεκτείνονται οι εξορύξεις λιγνίτη στο ορυχείο Garzweiler, ένα από τα τρία τεράστια ανθρακωρυχεία, στο κρατίδιο της βορείου Ρηνανίας –Βεστφαλίας στην Γερμανία,, με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι διαφορετικά «θα σβήσουν τα φώτα». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρείας RWE, Guido Steffen, το ορυχείο θα λειτουργήσει μερικά χρόνια περισσότερο, πιθανότατα έως το 2038».[2] Την ίδια ώρα  στην δυτική Cumbria στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόκειται να λειτουργήσει ένα νέο ορυχείο λιγνίτη, προτάσσοντας το σκεπτικό της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

[1] Renewables cover 43% of German electricity consumption in first three quarters of 2021, by Charlotte Nijhuis, 28 Sep 2021, https://www.cleanenergywire.org/news/renewables-cover-43-german-electricity-consumption-first-three-quarters-2021

[2] Despite Climate Concerns, Germany Bulldozes Land To Expand Coal Mines by Rob Schmitz, June 29, 2021, https://www.npr.org/2021/06/29/1011201118/despite-climate-concerns-germany-bulldozes-land-to-expand-coal-mines?t=1636975678430

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος