Οι πρατηριούχοι προειδοποιούν για νέες αυξήσεις στα υγρά καύσιμα

Δεν έχει τέλος η άνοδος των τιμών στα υγρά καύσιμα, με παράγοντες της αγοράς να προεξοφλούν νέο μπαράζ αυξήσεων. Το όφελος από την κάρτα καυσίμων εξανεμίζεται, ενώ σε περιφέρεια και νησιά η κατάσταση είναι απελπιστική.

Με λόγια ή χωρίς, η βενζίνη σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,17 ευρώ ανά λίτρο, με το πετρέλαιο κίνησης να κινείται πάνω από το 1,9. Και παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά στα 106 δολάρια το βαρέλι . Οι παράγοντες της αγοράς εξηγούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων προειδοποιεί μάλιστα για πιθανές νέες αυξήσεις από την Τετάρτη.

Μια ματιά στην τιμή διυλιστηρίου δείχνει την ανοδική τάση που εξελίσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η απλή αμόλυβδη από τις 29 Απριλίου οπότε και πωλείται προς 1, 59 ευρώ ανά λίτρο σκαρφαλώνει στις 10 Μαΐου στο 1, 673, περίπου 8 λεπτά.

Οι διακυμάνσεις στη μέση τιμή της αμόλυβδης ανά την επικράτεια προκαλούν ίλιγγο. Κυκλάδες 2,37, Ευρυτανία 2,27, Φθιώτιδα 2,22 και Μαγνησία 2,20 ευρώ ανά λίτρο.

Με αυτά και με αυτά ροκανίζεται και η επιδότηση στα καύσιμα. Όταν άνοιξε η πλατφόρμα FuelPass η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν ελάχιστα πάνω από τα 2 ευρώ, σήμερα είναι 10 λεπτά πάνω.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι ανατιμήσεις στην αμόλυβδη από τις αρχές του χρόνου ξεπερνούν το 25%, ενώ η χώρα μας παραμένει στην τρίτη υψηλότερη θέση με τη Δανία και τη Φινλανδία να προηγούνται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΒΕΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΟΓΛΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ – ΘΩΜΑΗ ΑΔΑΜΟΥ – ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος