Οι παράδοξες εργασιακές μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Μασκ στο Twitter

Array

Ο Έλον Μασκ δίνει προθεσμία στους εργαζομένους του Twitter να αποφασίσουν μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης αν θέλουν να παραμείνουν μέρος της επιχείρησης, σύμφωνα με ένα email που έστειλε ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας στους υπαλλήλους του.

Νέο τελεσίγραφο του Μασκ στους εργαζομένους του στο Twitter

Ο ιδιοκτήτης του SpaceX και της Tesla, ζήτησε από τους εργαζομένους του να δηλώσουν αν επιθυμούν να γίνουν μέρος του «νέου Twitter», υπογράφοντας μια δέσμευση ότι θα παραμείνουν στην εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Washington Post, στους εργαζόμενους της εταιρείας δόθηκε το εξής τελεσίγραφο μέσω ενός email: «Εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να γίνετε μέλος του νέου Twitter, κάντε κλικ στην επιλογή «Ναι» στον παρακάτω σύνδεσμο». Όποιος δεν υπογράψει τη δέσμευση μέχρι τις 5 μ.μ. (τοπική ώρα Ηνωμένων Πολιτειών) την Πέμπτη, θα λάβει επιπλέον τρεις μήνες αποζημίωση απόλυσης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε «Όποια απόφαση κι αν πάρετε, σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειές σας να κάνετε το Twitter επιτυχημένο».

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι «εξαιρετικά σκληροπυρηνικοί» για να δημιουργήσουν ένα «επαναστατικό Twitter 2.0», αφιερώνοντας πολλές ώρες εργασίας σε υψηλή ένταση.

Οι μαζικές απολύσεις

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας του Σαν Φρανσίσκο, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα τέλη Οκτωβρίου, έχει ήδη απολύσει μεγάλο μέρος του προσωπικού πλήρους απασχόλησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στις 4 Νοεμβρίου τα emails απόλυσης άρχιζαν να καταφτάνουν στα εισερχόμενα των υπαλλήλων της εταιρείας. Το μήνυμα ήταν σαφές, συνάμα όμως βαρύγδουπο και αυστηρό: «Σήμερα είναι η τελευταία σας εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία».

Το email τόνιζε στους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους ότι θα παραμείνουν απασχολούμενοι στο Twitter και θα λάβουν αποζημίωση και παροχές έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Το e-mail σημειώνει ότι το προσωπικό δεν αναμένεται να εργαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται η συμμόρφωσή του με όλες τις πολιτικές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του “Εγχειριδίου και του Κώδικα Δεοντολογίας των Υπαλλήλων”.

Ανταποκριτές του BBC ανέφεραν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υπάλληλοι στην εταιρεία οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί αν έχουν απολυθεί ή όχι. Ο ίδιος προχωρά στην κατάργηση ενός ανυπολόγιστου αριθμού θέσεων εργασίας με σύμβαση για όσους έχουν αναλάβει την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και άλλου επιβλαβούς περιεχομένου.

Ο Μασκ είχε γνωστοποιήσει πως επρόκειτο να ξεκινήσει την επίπονη διαδικασία μείωσης του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού του Twitter, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το πρώτο  κεφάλαιο του στην ηγεσία της ψηφιακής πλατφόρμας. Η Washington Post ανέφερε ότι αναμένεται να απολυθεί περίπου το 50% των 7.5000 εργαζομένων. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων δημοσίευσαν μια γαλάζια καρδιά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τους συναδέλφους τους. Οι καρδιές αναρτήθηκαν η μία μετά την άλλη στο εταιρικό Slack (πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων).

Η σκληρή δημόσια απόλυση του Μασκ

Ο νέος επικεφαλής του Twitter προέβη σε μια νέα απόλυση, αυτή τη φορά, του Έρικ Φρονχόφερ, ενός πολύπειρου μηχανικού που εργαζόταν στην εν λόγω πλατφόρμα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν όταν ο Έλον Μασκ απολογήθηκε στους χρήστες για την απίστευτα αργή απόδοση της πλατφόρμας σε ορισμένες χώρες.

Ο Έρικ Φρονχόφερ δεν άφησε ασχολίαστη τη δημοσίευση, αναφέροντας πως η κατανόηση του νέου του εργοδότη για το τεχνικό κομμάτι της εφαρμογής του Twitter είναι «λάθος». Ειδικότερα, ανέφερε «Έχω περάσει περίπου έξι χρόνια δουλεύοντας πάνω στην εφαρμογή του Twitter για Android και μπορώ να πω ότι αυτό είναι λάθος». 

Η απάντηση δεν άρεσε καθόλου στον Μασκ, ο οποίος απάντησε ενοχλημένος στον μηχανικό να τον διορθώσει και να αναφέρει επίσης τις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Τwitter προκειμένου να βελτιώσουν τα προβλήματα.

Οι παράδοξες εργασιακές μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Μασκ στο Twitter

Ο μηχανικός με τη σειρά του, παρέθεσε δημόσια τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η εφαρμογή είναι αργή, χωρίς ωστόσο η απάντηση του να ικανοποιεί τον 51χρονο εργοδότη. Μάλιστα, όταν ένας χρήστης ρώτησε τον μηχανικό γιατί δημοσίευσε τις πληροφορίες αυτές δημόσια και δεν τις έστειλε ιδιωτικά στον Μασκ, εκείνος αναφερόμενος στο νέο «αφεντικό» του επισήμανε «Ίσως θα έπρεπε και εκείνος να θέτει ιδιωτικά τις ερωτήσεις του, μέσω Slack ή email».

Το πρωί της Δευτέρας, ο Μασκ δήλωσε στο Twitter πως ο μηχανικός απολύθηκε.

Οι παράδοξες εργασιακές μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Μασκ στο Twitter

Ο μηχανικός αναδημοσίευσε το tweet συμπεριλαμβάνοντας το αποχαιρετιστήριο emoji που χρησιμοποίησαν πολλοί υπάλληλοι της εταιρείας, οι οποίοι απολύθηκαν νωρίτερα μέσα στον μήνα. Έπειτα δημοσίευσε sceenshot που δείχνει ότι του μπλόκαραν την πρόσβαση στο σύστημα της εταιρείας.

Απολύσεις εργαζομένων μετά από διαφωνία τους με τον Μασκ στο Slack

Το Slack αποτελεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων, μια πλατφόρμα επικοινωνίας για όλες τις χρήσεις. Περιλαμβάνει μηνύματα, αλλά και τη δυνατότητα φωνητικών μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων.

Το Platformer, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο, που καλύπτει τα κοινωνικά δίκτυα τόνισε ότι περίπου 20 άτομα έχουν απολυθεί μέχρι στιγμής για τις αναρτήσεις τους και τα επικριτικά σχόλια στο Slack. Ο νέος ηγέτης του Twitter, επιβεβαίωσε τις ειδήσεις για τις πρόσφατες απολύσεις, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη που απέλυσε αυτές τις «ιδιοφυίες», προσθέτοντας σαρκαστικά το «τεράστιο ταλέντο» τους μπορεί να χρησιμοποιεί αλλού.

Ορισμένοι εργαζόμενοι δημοσιοποίησαν screenshot από το μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του οποίου το ανθρώπινο δυναμικό του Twitter τους γνωστοποίησε την απόλυση τους.

Γιατί το Twitter ζήτησε από ορισμένους υπαλλήλους να επιστρέψουν

Σύμφωνα με το Bloomberg, Το Twitter, μετά την απόλυση περίπου του 50% των εργαζομένων την Παρασκευή, ζητά τώρα από δεκάδες υπαλλήλους που έχασαν τη δουλειά, τους να επιστρέψουν στην εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, Ορισμένοι από αυτούς που τους ζητείται να επιστρέψουν απολύθηκαν κατά λάθος, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις κινήσεις της εταιρείας. Άλλοι απολύθηκαν πριν η διοίκηση συνειδητοποιήσει ότι η εργασία και η εμπειρία τους μπορεί να είναι απαραίτητες για την κατασκευή των νέων χαρακτηριστικών που οραματίζεται ο Έλον Μασκ, δήλωσαν κάποιοι άνθρωποι στο Bloomberg.

Πολλοί εργαζόμενοι έμαθαν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά την ξαφνική αναστολή της πρόσβασής τους σε συστήματα σε επίπεδο εταιρείας, όπως το εταιρικό τους email και το Slack. Τα αιτήματα επιστροφής των εργαζομένων καταδεικνύουν πόσο βιαστική και χαοτική ήταν η διαδικασία, της απόλυσης των εργαζομένων του Twitter.

Τα τρολ του Έλον Μασκ που ξεγέλασαν τα μέσα ενημέρωσης

Το νέο αφεντικό του Twitter, ο Elon Musk, επαναπροσέλαβε τους δύο δημοφιλείς φαρσέρ-Ραχούλ Λίγκμα και Ντάνιελ Τζόνσον εν μέσω των μαζικών απολύσεων στην εταιρεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ligma και Johnson είναι το ίδιο ζευγάρι που φωτογραφήθηκε να φεύγει από το γραφείο του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο, μεταφέροντας από ένα κουτί με τα υπάρχοντά του.

Εκείνη την εποχή, το δίδυμο ξεγέλασε πολλά μέσα ενημέρωσης, καθώς το κοινό περίμενε με αγωνία τα νέα για το αν ο CEO της Tesla είχε αρχίσει να απολύει υπαλλήλους με τσεκούρι.

Ο Musk έσπευσε να αντιδράσει στο όλο επεισόδιο με τους φαρσέρ, γράφοντας στο Twitter ότι “ο Ligma Johnson το άξιζε”.

Στη συνέχεια, ο Μασκ αντέδρασε ξανά στην όλη φάρσα και έγραψε: “Ένα από τα καλύτερα τρολ που υπήρξαν ποτέ”, με δύο emojis γέλιου.

Μια τέτοια εξέλιξη θυμίζει την απίστευτη είσοδο του Μασκ στα κεντρικά του Twitter, με τον ίδιο να μπαίνει στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας κρατώντας έναν… νιπτήρα, λίγες ώρες ουσιαστικά πριν από την εξαγορά της πλατφόρμας.

Πηγές: AP, Washington Post, dailymail

Επιμέλεια: Ιάσων Λαδέας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος