Μια ακόμη «έκπληξη» επιφύλασσε στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό το Μουντιάλ του Κατάρ, με τους θεατές να μένουν έκπληκτοι, βλέποντας τις μπάλες που χρησιμοποιούνται για το παιχνίδι να… μπαίνουν στην πρίζα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου, οι μπάλες διαθέτουν 3D αισθητήρες, οι οποίοι λειτουργούν με μια μικρή μπαταρία διαρκείας 6 ωρών, με αποτέλεσμα να χρειάζονται φόρτιση πριν τον αγώνα.
DID YOU KNOW ?
The World Cup balls (Adidas Al Rihla) are charged before every game.
This is because the balls used high-tech sensor which needs to be charged as to get match data and statistics ?#FIFAWorldCupQatar2022 #Olt_in_Qatar pic.twitter.com/6dTNFGWQfS
— Olt Sports (@oltsport_) November 30, 2022
Σύμφωνα με την marca, η FIFA και η Adidas, προκειμένου να βελτιώσουν τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις και να έχουν πιο δίκαιες αποφάσεις εντός των γηπέδων, παρουσίασαν μια μπάλα adidas υψηλής τεχνολογίας εν ονόματι Al Rihla, η οποία και περιέχει έναν 14 γραμμαρίων αισθητήρα. Ο εν λόγω αισθητήρας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθείται η μπάλα σε πραγματικό χρόνο και να δίνεται ανά πάσα στιγμή η ακριβής θέση της μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
The official “Al Rihla” footballs produced by Adidas for the #QatarWorldCup2022 are so advanced that they require charging in addition to air inflation.
They also have sensors that measure speed, direction and enable the VAR to track and make offside judgments.#GhanaLive pic.twitter.com/9kLfNsxWRS
— Ghana Live Newsroom ® (@GhanaLive_) November 30, 2022
Ο νέος αυτός τεχνολογικός μηχανισμός επιτρέπει να υπάρχει μια πιο ακριβής και ποιοτική κρίση σε καταστάσεις που οι αποφάσεις των διαιτητών καθίστανται δύσκολες, όπως σε περιπτώσεις γκολ, οφσάιντ και άλλων επίμαχων στιγμών, συμβάλλοντας παράλληλα και στην διευκόλυνση και βελτιστοποίηση της χρήσης του VAR. Χαρακτηριστική επίμαχη στιγμή στην οποία συνέβαλε σημαντικά ο αισθητήρας, είναι η πολυσυζητημένη φάση του γκολ του Φερνάντες που χρεώθηκε αρχικά στον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Adidas has confirmed NO contact was made between the World Cup matchball and Cristiano Ronaldo, thanks to a 500Hz IMU sensor and Connected Ball Technology housed in Adidas’s Al Rihla used in the tournament. ???#Qatar2022 I #FIFAWorldCup | #WorldCupwithMicky pic.twitter.com/m0ucVStIv4
— #Qatar2022 ✪ (@MickyJnr__) November 29, 2022
Ο συνιδρυτής της KINEXON, της εταιρείας που δημιούργησε τους αισθητήρες, Maximilian Schmidt, δήλωσε πως κάθε φορά που η μπάλα προσκρούει, το σύστημα καταγράφει τις κινήσεις της με ρυθμό 50 καρέ ανά δευτερόλεπτο.
«Τα δεδομένα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο από τους αισθητήρες σε ένα τοπικό σύστημα εντοπισμού θέσης (LPS), το οποίο περιλαμβάνει μια σύνολο κεραιών δικτύου εγκατεστημένων γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, οι οποίες λαμβάνουν και αποθηκεύουν τα δεδομένα για άμεση χρήση. Όταν μια μπάλα βγαίνει εκτός ορίων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και μια νέα μπάλα εισάγεται για να την αντικαταστήσει, το σύστημα back-end της KINEXON μεταβαίνει κατευθείαν στα δεδομένα της νέας μπάλας, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης», δήλωσε ο Schmidt.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος