Οι μέλισσες τρυγούν λεβάντα και παράγουν μοναδικό μέλι

Ανάμεσα στο όρος Παγγαίο και το Φαλακρό βρίσκεται ένα μοναδικό βιολογικό αγρόκτημα, όπου παράγεται μέλι από φυτά λεβάντας, το οποίο ξεχωρίζει για την γεύση και τις ιδιότητες του.

Το αγρόκτημα 12stremmata δίπλα στον ποταμό Αγγίτη, στην Δράμα είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής εργασίας, δυο νέων ανθρώπων, που πειραματίστηκαν  με τα αρωματικά φυτά. Το 2014 ξεκίνησαν με τη φύτευση λεβάντας και σύντομα  διαπίστωσαν την προτίμηση των μελισσών στο συγκεκριμένο φυτό. Έτσι, τοποθέτησαν ένα μελισσοσμήνος στο κτήμα, κατά την περίοδο άνθισης της λεβάντας.  Λίγες εβδομάδες αργότερα, την περίοδο του τρύγου, το μέλι από την κυψέλη ήταν τελείως διαφορετικό γευστικά και όχι μόνο. Σύμφωνα με την Κατερίνα Γεωργιάδου, καλλιεργήτρια λεβάντας-παραγωγό μελιού, λόγω του άριστου μικροκλίματος το προϊόν είναι ανώτερο από τα συνήθη.

Η περιεκτικότητα του μελιού σε τυροσίνη, ένα αμινοξύ, που  επηρεάζει το νευρικό σύστημα, βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στρες και στη συγκέντρωση. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. εξηγεί ο Βασίλης Ζαβούνης, καλλιεργητής λεβάντας και παραγωγός μελιού.

Το μέλι που παγώνει και κρυσταλοποιείται είναι το πλέον ανόθευτο, και για αυτόν τον λόγο είναι περιζήτητο στις ξένες αγορές και ειδικά στην βόρειο Ευρώπη. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι περισσότεροι το αγνοούν και το αποφεύγουν.

Το μέλι λεβάντας είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα. Η τυποποίηση είναι ένα  σημαντικό όπλο, για την προώθηση ενός προϊόντος, αλλά το μάρκετινγκ σημαντικότερο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η ξενάγηση σχολείων και άλλων ομάδων που επισκέπτονται το κτήμα και θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση και την βοτανογνωσία.

Όσον αφορά την τιμή του ιδιαίτερου προϊόντος δεν είναι απαγορευτικό, αλλά είναι συνδυασμένη με την ποιότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος