Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, συσχετίζει το μέγεθος της κόρης των ματιών με τη νοημοσύνη και τις γνωστικές-νοητικές ικανότητες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), μελέτησαν 500 ανθρώπους 18 έως 35 ετών από την Ατλάντα, και το συμπέρασμα ήταν “καλύτερες επιδόσεις στα τεστ προσοχής, μνήμης, και λογικής επειδή είχαν μεγαλύτερες κόρες”.
Η σχετική δημοσίευση έγινε ταυτόχρονα στο περιοδικό “Cognition”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» και το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό “Scientific American”, ωστόσο παραμένει ασαφές γιατί η κόρη του ματιού σχετίζεται τόσο στενά με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η σχέση της μεγάλης κόρης με μεγαλύτερη «ρέουσα» νοημοσύνη (ικανότητα επίλυσης νέων προβλημάτων), καλύτερη εργαζόμενη μνήμη (ικανότητα συγκράτησης πληροφοριών για ένα χρονικό διάστημα) και μεγαλύτερη ικανότητα εστίασης της προσοχής ισχύει εφόσον δεν υπάρχει πολύ έντονος φωτισμός.
Η κόρη του ανθρώπινου ματιού αυξομειώνεται μέσα στη μέρα ανάλογα με το εξωτερικό φως και ποικίλει από περίπου δύο έως οκτώ χιλιοστά μεταξύ των ανθρώπων. Περιβάλλεται από την ίριδα, η οποία ελέγχει το μέγεθος της κόρης και δίνει το διαφορετικό χρώμα στα μάτια των ανθρώπων. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν μικρότερη κόρη.
https://twitter.com/deegandeegan11/status/1401769811525476359?s=20
Η βασική λειτουργία της κόρης είναι να επιτρέπει στο φως να εισέρχεται στο μάτι και μετά να εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Το μαύρο χρώμα της κόρης οφείλεται στο ότι το φως τη διαπερνά και μετά απορροφάται από τον αμφιβληστροειδή, συνεπώς δεν αντανακλάται καθόλου φως προς τα έξω. Το μέγεθος της κόρης και η αυξομείωση της, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού στο περιβάλλον (διαστέλλεται όταν το φως είναι λίγο και συστέλλεται όταν το φως είναι έντονο) ελέγχεται από τους μυς της ίριδας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος