Οι επιδιώξεις του Α. Μπλίνκεν στην Τουρκία – Τι δείχνει η επίσκεψή του στα Χανιά

Σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή που οι κίνδυνοι κλιμάκωσης παραμένουν μεγάλοι ο Άντονι Μπλίνκεν προσπαθεί να βγάλει άκρη με την Τουρκία που κατηγορεί τις ΗΠΑ για συνεργασία με το Ισραήλ στην «γενοκτονία» της Γάζας και συγχρόνως συνεχίζει τους εκβιασμούς με την Σουηδία.

Η σιωπή από την Άγκυρα και ότι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δεν συμπεριλαμβάνεται ως θέμα τα F16 δείχνουν και το κλίμα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης δυσκολεύει την αποστολή του Μπλίνκεν καθώς ο κ. Ερντογάν δεν αρκείται σε διαβεβαιώσεις και θέλει να προηγηθεί η έγκριση της πώλησης των F16 και μετά να ολοκληρωθεί η έγκριση ένταξης της Σουηδίας με ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης. Όμως χωρίς την Σουηδία τα μέλη του Κογκρέσου είναι απίθανο να εγκρίνουν την συμφωνία για τα F16

Η επίσκεψη στα Χανιά

Η επίσκεψη στα Χανιά είναι μια αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, του υψηλού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Αν δούμε το χάρτη η Ελλάδα αποτελεί μια όαση σταθερότητας και ασφάλειας και έναν από τους λιγοστούς αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ στο τόξο από τον Κόλπο και την Μ. Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια και τον Καύκασο.

Η Ελλάδα είναι μέρος σε σημαντικές περιφερειακές πρωτοβουλίες με την μορφή των τριμερών συνεργασιών, με την μελλοντική συμμετοχή στο διάδρομο Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης, για την ενεργειακή απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τώρα με την ετοιμότητα συμμετοχής στην αποστολή Prosperity Guardian για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αυτόνομες και αναπτύσσονται και έτσι πρέπει να παραμένουν μακριά από την εποχή της τριγωνικής σχέσης ΗΠΑ -Ελλάδας- Τουρκίας καθώς είναι και εκτός λογικής το να πληρώνει η Ελλάδα και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις τα προβλήματα που έχουν οι Αμερικανοί με την Τουρκία. Και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι Αμερικανοί βοηθούντος και του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα F35

Είναι και το θέμα των F35 που έχει καθυστερήσει αρκετά. Στην σκέψη πολλών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν μια σύνδεση των F16 με τα F35 Από την μια με την ελπίδα ότι τα F35 στην Ελλάδα θα προσέφεραν κάποιες διαβεβαιώσεις σε μέλη του Κογκρέσου που ζητούν εγγυήσεις ασφάλειας για την Ελλάδα, από την άλλη και ως φόβητρο ,ότι αν δεν προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας τότε η Τουρκία δεν θα πάρει ούτε καν τα F16 ενώ η Ελλάδα θα εξοπλίζεται με πέμπτης γενιάς μαχητικά.

Δεν είναι σίγουρο ότι ο κ. Ερντογάν καταλαβαίνει από τέτοια επιχειρήματα, η δρομολόγηση της αγοράς των F35 δεν είναι μακριά, μια απόφαση εξαιρετικά σημαντική καθώς ουσιαστικά θα δώσει μια σημαντική υπεροπλία στην Ελλάδα στον αέρα ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της χώρας εμβαθύνοντας συγχρόνως και τις στρατηγικές ελληνοαμερικάνικες σχέσεις.

Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος