Οι δημοσιογράφοι έχουν πολλά να χάσουν αν το Twitter πεθάνει

Array

Λίγοι είναι αυτοί που θα χάσουν τόσο πολύ όσο οι δημοσιογράφοι αν το Twitter πεθάνει, αφού έχουν εξαρτηθεί από τις ατελείωτες πηγές και τις άμεσες ενημερώσεις του, παρά τους κινδύνους και τις στρεβλώσεις που το συνοδεύουν.

Υπάρχει πυρετώδης συζήτηση για την επικείμενη κατάρρευση της πλατφόρμας από τότε που ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ανέλαβε τον περασμένο μήνα και άρχισε να απολύει τεράστιο αριθμό προσωπικού. Αλλά οι περισσότεροι δημοσιογράφοι «δεν μπορούν να φύγουν», δήλωσε ο Νίκ Νιούμαν στο Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας. «Είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ σημαντικό μέρος της δουλειάς τους».

Ο Νιούμαν εργαζόταν στο BBC όταν το Twitter άρχισε να κάνει θραύση το 2008 και το 2009.

«Ήταν ένα νέο Rolodex, ένας νέος τρόπος επικοινωνίας με ανθρώπους, φανταστικό για μελέτες περιπτώσεων και εμπειρογνώμονες», είπε.

Αλλά το Twitter έγινε επίσης ανταγωνιστής, αντικαθιστώντας τα δημοσιογραφικά γραφεία ως πηγή έκτακτων ειδήσεων για το κοινό όταν χτυπούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις, φυσικές καταστροφές ή οποιαδήποτε ταχέως εξελισσόμενη ιστορία.

«Οι δημοσιογράφοι συνειδητοποίησαν ότι δεν θα ήταν πάντα αυτοί που θα έβγαζαν τις ειδήσεις και ότι ο ρόλος τους θα ήταν διαφορετικός – περισσότερο για την πλαισίωση και την επαλήθευση αυτών των ειδήσεων», δήλωσε ο Νιούμαν.

Αυτό σήμαινε επίσης ότι οι δημοσιογράφοι ήταν δεμένοι με την πλατφόρμα για τις ανακοινώσεις πολιτικών και διασημοτήτων με πιο γνωστά τα τρομερά tweets του Ντόναλντ Τραμπ αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί που άφησαν εκατοντάδες δημοσιογράφους χωρίς ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του.

Φυλετικό μελόδραμα

Η εξάρτηση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Ο αρθρογράφος των New York Times Φαράντ Μαντζού μίλησε εκ μέρους πολλών το 2019 όταν έγραψε ότι «το Twitter καταστρέφει την αμερικανική δημοσιογραφία» με τον τρόπο που «παρασύρει τους δημοσιογράφους βαθύτερα στα ριπτικά ρεύματα του φυλετικού μελοδράματος, βραχυκυκλώνοντας τα καλύτερα ένστικτά μας υπέρ της ομαδικής σκέψης του όχλου και των bot – (διαδικτυακό ρομπότ)».

Επιβραβεύοντας τις πιο έντονες φωνές, η πλατφόρμα τείνει να πνίγει την πλειοψηφία του πληθυσμού – τόσο τους μετριοπαθείς όσο και τους μη ελίτ.

«Οι συζητήσεις που γίνονται στο Twitter είναι σε μεγάλο βαθμό οι συζητήσεις της ελίτ», δήλωσε ο Νιούμαν. «Σίγουρα αποτελεί πρόβλημα στις αίθουσες σύνταξης».

«Δίνοντας προσοχή μόνο στο Twitter τείνει να διαστρεβλώνει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, βλέπουν τον κόσμο», συμφώνησε ο Μάθιου Ίνγκραμ, ειδικός στα ψηφιακά μέσα στο Columbia Journalism Review.

Αν και ελπίζει ότι έχουν γίνει αρκετά μυημένοι για να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις, οι δημοσιογράφοι έχουν υποστεί ένα «τεράστιο κύμα παραπληροφόρησης και παρενόχλησης».

Αλλά παρ’ όλη την αγωνιώδη συζήτηση για την ασταθή θητεία του Μασκ, πολλοί πιστεύουν ότι ο ιστότοπος θα επιβιώσει.

«Για την ιστορία, δεν νομίζω ότι είναι τόσο πιθανό το Twitter να κλείσει σύντομα», δήλωσε ο Στέφεν Μπάρναρντ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπάτλερ των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά είπε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν καλό λόγο να φοβούνται την εξαφάνισή του.

«Θα χάσουν την πρόσβαση σε αυτό που για πολλούς είναι ένα πολύ μεγάλο, ισχυρό και ποικιλόμορφο κοινωνικό δίκτυο και επίσης μια θετική πηγή κύρους και επαγγελματικής ταυτότητας», δήλωσε ο Μπάρναρντ.

«Δεν υπάρχει πραγματικός διάδοχος σε αυτόν τον χώρο, οπότε δεν είμαι σίγουρος πού θα πήγαιναν», πρόσθεσε. Στα θετικά, είπε ο Ίνγκραμ, θα μπορούσε να ωθήσει την επιστροφή σε «πιο παραδοσιακούς τρόπους έρευνας και αναφοράς».

«Ίσως αυτό να είναι καλό», πρόσθεσε.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος