Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Πού καταγράφεται ρεκόρ στις τιμές καυσίμων

Το Χονγκ Κονγκ διατήρησε και φέτος τη θέση του ως η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας για το κόστος ζωής που δημοσιεύτηκε από την ECA International, τον κορυφαίο πάροχο πληροφοριών στον κόσμο για τους εργαζόμενους ανά τον κόσμο.

«Παρόλο που το Χονγκ Κονγκ έχει επηρεαστεί από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό λιγότερο από άλλες τοποθεσίες, παραμένει η πιο ακριβή τοποθεσία στον κόσμο», δήλωσε ο Lee Quane, Περιφερειακός Διευθυντής της Ασίας στο ECA International. «Οι αυξήσεις των τιμών κατά 3% από έτος σε έτος, όπως μετρούνται με το καλάθι αγαθών και υπηρεσιών μας, είναι υψηλότερες από ό,τι συνήθως βλέπουμε στο Χονγκ Κονγκ, αλλά είναι χαμηλότερες από τις τιμές σε παρόμοιες πόλεις τόσο στην περιοχή όσο και παγκοσμίως».

Η ECA International διεξάγει έρευνα για το κόστος ζωής εδώ και 50 χρόνια. Διεξάγει δύο κύριες έρευνες ετησίως για να βοηθήσει τις εταιρείες να υπολογίσουν τα επιδόματα κόστους διαβίωσης, ώστε να προστατεύεται η καταναλωτική δύναμη των υπαλλήλων ενώ βρίσκονται σε διεθνή αποστολή.

Κύρια σημεία για την Ασία

Η τοποθεσία που σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών το περασμένο έτος ήταν το Κολόμπο στη Σρι Λάνκα, με αποτέλεσμα να ανέβει 23 θέσεις στην κατάταξη της ECA.

Πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Κίνας συνέχισαν επίσης να ανεβαίνουν στην κατάταξη, με τέσσερις πόλεις να περιλαμβάνονται πλέον στις 15 πιο ακριβές παγκοσμίως, ενώ η Σαγκάη είναι πλέον η τρίτη πιο ακριβή πόλη στην Ασία μετά το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο.

Η κατάταξη της Σιγκαπούρης παρέμεινε αμετάβλητη το 2022 παρά τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες, με το κόστος ενοικίασης κατοικιών, τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τις τιμές της βενζίνης να σημειώνουν ιδιαίτερη αύξηση.

Οι ιαπωνικές πόλεις έχουν υποχωρήσει όλες στην τελευταία έρευνα, καθώς το γεν υποχώρησε λόγω του απροσδόκητα υψηλότερου πληθωρισμού, παράλληλα με τα αρνητικά επιτόκια. Το Τόκιο έχει πέσει τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ άλλες ιαπωνικές πόλεις που εμφανίζονται στην κατάταξη έχουν επίσης πτώση.

Τα στοιχεία ανά τον κόσμο

Οι περισσότερες τοποθεσίες εντός της ΕΕ έχουν σημειώσει πτώση στην κατάταξη μετά από μια ασταθή περίοδο για το ευρώ, με το Παρίσι να πέφτει από το παγκόσμιο top 30 και πόλεις όπως η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Ρώμη να πέφτουν επίσης.

Η Μόσχα έπεσε μία θέση στην 62η στην κατάταξη, ενώ η Αγία Πετρούπολη παραμένει αμετάβλητη στην 147η.

Οι δέκα πιο ακριβές τοποθεσίες για εργαζόμενους στο εξωτερικό

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Πού καταγράφεται ρεκόρ στις τιμές καυσίμων

Οι δέκα πιο ακριβές ασιατικές τοποθεσίες για εργαζόμενους στο εξωτερικόΟι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Πού καταγράφεται ρεκόρ στις τιμές καυσίμων

Το Λονδίνο ανέβηκε μία θέση στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, ξεπερνώντας το Τόκιο. Το Χονγκ Κονγκ διατηρεί τη θέση του στο νούμερο ένα, ενώ η Νέα Υόρκη ανεβαίνει περαιτέρω στην κατάταξη, ξεπερνώντας τη Γενεύη.

Ενώ το κόστος ζωής είναι το κύριο ίσως θέμα που απασχολεί το Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση του ECA αποκαλύπτει πώς το κόστος στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκρίνεται με χώρες σε όλο τον κόσμο, που επηρεάζονται από τις εκτεταμένες αυξήσεις του πληθωρισμού. Το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη έχουν δει τις πιο σημαντικές αυξήσεις τιμών μεταξύ των δέκα πιο ακριβών πόλεων.

Οι 20 πιο ακριβές τοποθεσίες στην Ευρώπη για τους ομογενείς

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Πού καταγράφεται ρεκόρ στις τιμές καυσίμων

Ρεκόρ στις τιμές καυσίμων

Τα καύσιμα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο. Λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί σε όλες τις τοποθεσίες κατάταξης.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Βηρυτός του Λιβάνου σημείωσε αύξηση 1128% από πέρυσι, ενώ η Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας παρουσίασε αύξηση 156%. Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί επίσης, με τα Τίρανα να έχουν την επόμενη μεγαλύτερη άνοδο κατά 46%. Η Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία σημείωσε τη μικρότερη αύξηση τιμών στην Ευρώπη, με άνοδο μόνο 10% παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν – χάρη στην εγχώρια προμήθεια πετρελαίου και την ικανότητα διύλισης. Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο, οι αυτοκινητιστές πληρώνουν 23% περισσότερο για τη βενζίνη τους από πέρυσι.

Καθώς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπουν τη δραματική αύξηση του κόστους στις αντλίες, η πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο είναι στο Χονγκ Κονγκ με 2,26 λίρες ανά λίτρο. Στην άλλη άκρη της κλίμακας, η Λουάντα, η Αγκόλα και η Τεχεράνη αναφέρουν τη φθηνότερη βενζίνη με 0,24 p και 0,07 p ανά λίτρο αντίστοιχα.

Σύγκριση πόλεων: Κόστος βενζίνης ανά 1 λίτρο

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο – Πού καταγράφεται ρεκόρ στις τιμές καυσίμων

Πηγή: eca-international.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος