Οι δακτύλιοι του Κρόνου εξαφανίζονται: Φωτογραφίστε τους όσο προλαβαίνετε

Αστροφωτογράφοι προσπαθούν να φωτογραφήσουν τους δακτυλίους του Κρόνου όσο πιο γρήγορα μπορούν, καθώς αναμένεται να εξαφανιστούν σταδιακά μετά το καλοκαίρι.

Παρόλο που οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι σχετικά νέοι, σε κοσμική κλίμακα, υπάρχουν ενδείξεις στο ηλιακό σύστημα ότι ξεθωριάζουν. Από τώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, οι δακτύλιοι έχουν κλίση προς τα κάτω, σε γωνία 9 μοιρών σε αντίθεση, γεγονός που θα τους κάνει πολύ καθαρούς και ευδιάκριτους. Ωστόσο την επόμενη χρονιά η κλίση θα τους μετακινήσει στις 3.7 μοίρες. Μέχρι το 2025, θα εξαφανιστούν σχεδόν εντελώς και θα αρχίσουν να ξαναγίνονται ορατοί από το 2032.

«Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι σχετικά μικροί δακτύλιοι γύρω από άλλους γίγαντες πλανήτες αερίου και πάγου του ηλιακού μας συστήματος είναι υπολείμματα δακτυλίων που κάποτε ήταν πελώριοι, όπως του Κρόνου. Ίσως, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, οι δακτύλιοι του Κρόνου, αφού εξασθενήσουν, θα μοιάζουν περισσότερο με τους αραιούς δακτυλίους του Ουρανού», λέει ο Paul Estrada, ερευνητής του Κέντρου Ames της NASA.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου εξαφανίζονται: Φωτογραφίστε τους όσο προλαβαίνετε
(NASA)

Ευτυχώς, πριν συμβεί αυτό, οι αστροφωτογράφοι θα έχουν την καλύτερη ευκαιρία να συλλάβουν τους δακτυλίους τον Αύγουστο. Στις 27 Αυγούστου, ο Κρόνος θα βρεθεί σε θέση αντίθεσης (δηλαδή ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο και με τη γη ανάμεσα) και συνεπώς θα έχει τη μέγιστη ορατότητα και φωτεινότητα.

Πηγή: PetaPixel / Μετάφραση-Επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος