Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ασφυκτιούν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, η οποία ενέσκηψε πριν τον πόλεμο και εντάθηκε μετά τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι τιμές αυξάνονται συνεχώς, ενώ η ενεργειακή επάρκεια δεν είναι αυτονόητη για καμία χώρα. Ωστόσο, μέσα σε αυτή τη ζοφερή παγκόσμια πραγματικότητα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να αποτελέσουν τη μεγάλη ενεργειακή ευκαιρία της ανθρωπότητας.
Οι ηλιακές και αιολικές υποδομές, καλύπτουν αυτή τη στιγμή το 10% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ρεύματος, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 20% μέχρι το 2030. Χώρες – παραδείγματα, πως η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Ουρουγουάη, καλύπτουν περίπου το 50% των ενεργειακών αναγκών τους, από τον ήλιο και τον αέρα.
Το 2021, ήταν η χρονιά που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής, της αιολικής, της υδροηλεκτρικής, της πυρηνικής και της βιοενέργειας, παρήγαγαν παγκόσμια, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνθρακα.
Η Κίνα έχει θέσει στόχο έως το 2025 να πετύχει απεξάρτηση από τον άνθρακα και αύξηση της ετήσιας παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τον Δεκέμβριο του 2021, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 23,8% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευε το 11,9%, και η ηλιακή στο 2,7%.
Η ΕΕ μέχρι στιγμής καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόνο κατά 17 %, ενώ από τη Ρωσία προμηθεύεται σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου και το ένα τέταρτο του πετρελαίου του χρειάζεται.
Τα οφέλη της στροφής στην πράσινη ενέργεια, είναι δεδομένα. Όχι μόνο θα συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αλλά θα περιφρουρηθεί και η επίτευξη της πολύτιμης παγκόσμιας ειρήνης. Αυτό ωστόσο απαιτεί θαρραλέες αποφάσεις. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπολόγισε ότι ετησίως, απαιτούνται επενδύσεις 5,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η απεξάρτηση από τη Ρωσία, δεν μπορεί να γίνουν άμεσα. Η κατασκευή υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί χρόνο, και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, για να ολοκληρώσουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην αιολική, την ηλιακή και άλλη καθαρή ενέργεια.
Η νέα ανάλυση του ανεξάρτητου οργανισμού Ember, δείχνει ότι η ΕΕ μπορεί να τερματίσει τις εισαγωγές όλων των ρωσικών ορυκτών αερίων έως το νωρίτερο, το 2025.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και πρέπει τώρα να γίνει άμεσα, είναι η άμεση μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, ώστε να πέσουν οι τιμές της ενέργειας, να επιτευχθεί ανεξαρτησία από τις ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες κινήσεις μιας και μόνο χώρας, και φυσικά να αποφευχθούν οι αμετάκλητες ζημιές στον πλανήτη.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΟΛΤΖΙΔΟΥ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος