Οδοιπορικό της ΕΡΤ3 στην Βόρειο Εύβοια

Στην πολύπαθη Εύβοια βρίσκεται η ΕΡΤ3, σε ένα οδοιπορικό του Νίκου Πιτσιακίδη μαζί με ομάδα δημοσιογράφων, που καταγράφουν τις ζημίες που προκάλεσαν οι μεγάλες φωτιές, τα προβλήματα που ακολούθησαν με τις πλημμύρες και τις προσδοκίες των κατοίκων για την επομένη ημέρα.

Το 60% της Λίμνης Ευβοίας στην Αγία Άννα έχει καταστραφεί με τις μεγάλες φωτιές, και ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι πρώιμες πλημμύρες αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στο τοπίο.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά δεν αρκούν για να ανακώψουν τα νερά των βροχών να φτάνουν έως τα παράλια, σημειώνει ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης,  δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης- Αγ. Αννας. Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα. Όπως εξηγεί η ζωή των ανθρώπων τον χειμώνα ήταν συνδεδεμένη με το δάσος και το καλοκαίρι εργάζονταν παράλληλα στον τουριστικό τομέα. Το τελευταίο έδειξε γρήγορα σημάδια ανάκαμψης διότι «οι τουρίστες κυρίως από την Βόρειο Ελλάδα επέστρεψαν πολύ γρήγορα στην περιοχή και στήριξαν τους κατοίκους».

Σε σύνολο 850 κτηρίων στον Δήμο τα περισσότερα κρίθηκαν επισκευάσιμα και κατοικήσιμα, ενώ κατεδαφιστέα κρίθηκαν περίπου 130 εξ αυτών. Στην πλειονοψηφία τους αφορούν εξοχικές κατοικίες και οι κάτοικοι ήδη έχουν λάβει προκαταβολές των αποζημιώσεων. Σύντομα θα αρχίσουν οι αποκαταστάσεις και οι κατασκευές προκειμένου να αλλάξει και η ψυχολογία των κατοίκων.

Μετά από μια τόση μεγάλη ζημία περίπου 15 άτομα έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι νέοι που αγωνιούν το μέλλον τους πρέπει να έχουν κίνητρα για να παραμείνουν στον τόπο τους.

Οι επιχειρήσεις προχωρούν σε αποκαταστάσεις των ζημιών, ετοιμάζονται και παρ’ ότι δεν έχουν λάβει το 100% των αποζημιώσεων, ο κ. Τσαπουρνιώτης προσδοκά ότι έως το Πάσχα όλοι θα είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος