Οδοιπορικό για τη λέπρα: Ερασιτέχνες φωτογράφοι αποκαλύπτουν την ιστορία της

Πρόσφατα έγινε γνωστό ένα κρούσμα λέπρας στην Ελλάδα. Η νόσος είναι ιάσιμη πλέον εδώ και πολλά χρόνια και τα περιστατικά στη χώρα μας είναι ελάχιστα και απολύτως μεμονωμένα. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Τέσσερις ερασιτέχνες φωτογράφοι αποκάλυψαν την ιστορίας της νόσου του Χάνσεν με τον φακό τους.

Τα ίχνη της νόσου ακολούθησε η Ευαγγελία Μεϊμέτη μαζί με άλλους τρεις ερασιτέχνες φωτογράφους γιατρούς. Στόχος τους ήταν να καταγράψουν με τον φακό τους εικόνες από τα λεπροκομεία της Ελλάδας.

Η κ. Μεϊμέτη ξεχώρισε τις αγαπημένες της φωτογραφίες και διηγήθηκε στην κάμερα του Ο3 την ιστορία τους. Πρώτη στάση: Χίος. Στο νησί της Χίου ιδρύθηκε το αρχαιότερο λεπροκομείο στην Ελλάδα, το 14ο αιώνα από τους Γενουάτες.

Το οδοιπορικό συνεχίζεται σε ένα λεπροκομείο, που χτίστηκε μπροστά στη θάλασσα του Αιγαίου. Επόμενο σταθμός η Λέρος όπου εκεί το λεπροκομείο χτίστηκε σε ένα ρωμαϊκό φρούριο.

Ίσως το γνωστότερο όλων και σίγουρα το καλύτερα συντηρημένο είναι το λεπροκομείο στη Σπιναλόγκα, το οποίο λειτούργησε από το 1904 έως το 1926. Στα ασφυκτικά του σύνορα έζησαν 730 λεπροί από τους οποίος απεβίωσαν οι 465.

Το 1929 ξεκινάει τη λειτουργία του ο αντιλεπρικός σταθμός Αθηνών στην Αγία Βαρβάρα. Εκεί η κ. Μεϊμέτη είδε κάτι που δεν ξεχνά μέχρι σήμερα. Επισκεπτόμενη το σημείο, η ίδια γνώρισε ανθρώπους, που είχαν ζήσει στη Σπιναλόγκα.

Το αποτέλεσμα του μεγάλου αυτού οδοιπορικού ήταν δύο φωτογραφικές εκθέσεις, μία μόνιμη έκθεση στη Σπιναλόγκα καθώς και ένα φωτογραφικό λεύκωμα, αφιερωμένο -όπως αναγράφει- σε όλες τις ψυχές που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας για ζωή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΟΜΙΚΡΟΝ 3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος