Ο Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ στην ΕΡΤ3: «Κυρίαρχη χώρα η Ουκρανία»

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ3 με αφορμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Ο Μάθιου Λοτζ αναφέρθηκε στους κινδύνους, που δημιουργεί η κρίση, αλλά και στην αποφασιστικότητα που πρέπει να επιδείξει απέναντι στη Ρωσία η διεθνής κοινότητα.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι από την αρχή ο Πούτιν είχε αποφασίσει να κάνει αυτό, που τελικά έκανε.

Αυτό, που έχει κάνει η κυβέρνησή μου (σ.σ. της Μεγάλης Βρετανίας) είναι ότι έχουμε καταλάβει με τις υπηρεσίες μας με τους Αμερικανούς μάλλον τι έχει σχεδιάσει ο Πούτιν και δυστυχώς είχαμε δίκιο.

Τώρα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να ενισχύσουμε μία διεθνή δυτική αντίδραση για να βρούμε μία λύση όσο πιο σύντομα μπορούμε. Αυτό δεν έχει σχέση με το Brexit, έχει περισσότερο σχέση με τη θέση μας στον κόσμο ως μία μεγάλη χώρα με ιστορικές και σημερινές ευθύνες», δήλωσε αρχικά ο Μάθιου Λοτζ.

Σχετικά με το τι στάση θα κρατήσει η Μεγάλη Βρετανία στο προσφυγικό ζήτημα ο Μάθιου Λοτζ δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός Τζόνσον ανακοίνωσε ότι όσοι είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία, μπορούν να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους από την Ουκρανία στη Βρετανία. Περιμένω καινούργια νέα από την κυβέρνηση αλλά βέβαια υπάρχει μία συζήτηση, είναι μεγάλο θέμα όπως συζητούμε εδώ καθημερινά με τις ελληνικές αρχές. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Για την επιδίωξη της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Βρετανός πρέσβης τόνισε:

«Είδα στο Twitter αυτό, που έχει κάνει ο πρόεδρος Ζελένσκι και πρέπει να σας πω ότι χάρηκα πολύ γιατί η Ουκρανία είναι μία ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ελεύθερη χώρα, που μπορεί να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Κι αυτό είναι το θέμα, που διαφωνούμε με τη Ρωσία. Εμείς, το Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ στην Ελλάδα και τη δύση σεβόμαστε το δικαίωμα της Ουκρανίας να κάνει ό,τι θέλει, να μπει στο ΝΑΤΟ, να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα το υποστηρίξουμε».

Τι θα γίνει όμως εάν η διεθνής αυτή κινητοποίηση δεν αποδειχθεί αρκετή; Ο Μάθιου Λοτζ έχει την απάντηση:

«Θα είναι πολύ θλιβερό, πολύ τραγική η κατάσταση. Κανένας δεν περιμένει μία καινούργια σύγκρουση, έναν πόλεμο μέσα στην Ευρώπη. Αλλά αν υπάρχει κάτι θετικό, είναι ότι η διεθνής αντίδραση των δυτικών χωρών είναι πολύ σκληρή και ελπίζω και πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη σημερινή κρίση».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΗ ΖΑΡΑΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος