«Ο βασιλιάς είναι γυμνός»: Το Πρώτο αναλύει την κατάρρευση του Bitcoin – Το δράμα του πρώτου bitcoin country και οι «ευαγγελιστές» (audio)

«Ξαφνικά, βλέπουμε ότι ο “βασιλιάς” – δηλαδή τα κρυπτονομίσματα, το bitcoin, το παράλληλο ψηφιακό σύστημα – είναι “γυμνός”, με τις πυραμίδες και τις φούσκες που σκάνε δεξιά και αριστερά», τόνισε ο οικονομικός αναλυτής, Κωνσταντίνος Χαροκόπος, ο οποίος αρθρογραφεί στο liberal.gr, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, υπενθυμίζοντας ότι η αξία των κρυπτονομισμάτων στα απόλυτα υψηλά τους ήταν συνολικά στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν υποχωρήσει κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο .Μάλιστα το bitcoin που ήταν ο βασικός αντιπρόσωπος των κρυπτονομισμάτων, έχει υποχωρήσει κατά 70% από τα υψηλά του, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά κρυπτονομίσματα, ανάμεσα στα συνολικά 10.900, τα οποία έχουν εξαϋλωθεί, καθώς έχουν χάσει και το 99,9% της τιμής τους.

«Κατέρρευσε το αφήγημα ότι το bitcoin θα μπορούσε να είναι ένα εναλλακτικό δίκτυο κίνησης κεφαλαίων, έλεγαν ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν Ρωσία και Κίνα για να ξεφύγουν από τις κυρώσεις, ή το Ιράν για να πουλάει πετρέλαιο. Αποδείχθηκε ότι αυτό δεν λειτούργησε. Κατέρρευσαν μια -μια οι ελπίδες και αυτό το φαντασιακό που είχε δημιουργηθεί. Όπως κατέρρευσε και το πολιτικό κομμάτι και η μανία του δήθεν φιλελευθερισμού που κρύβεται πίσω από το bitcoin. Όλα μπήκαν σε ύπνωση και οι κάτοχοι μετρούν τις πληγές τους και τις ζημιές τους», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες που ωθούν ανθρώπους να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα, έκανε αναφορά στην πρωτόγνωρη για τις νέες γενιές οικονομική κρίση, η οποία έχει φέρει πτώση σε ομόλογα και μετοχές, και μάλιστα προχθές μπήκαν και επίσημα τα χρηματιστήρια του πλανήτη σε καθεστώς bear market, κάτι που σημαίνει ότι οι αγορές έχουν χάσει γύρω στο 20% από τα υψηλά τους. «Οπότε φεύγει η ευεξία, η χαρά, η αισιοδοξία, η μανία για υπερκέρδη, φεύγει η απληστία και όλα αυτά τα συναισθήματα που προσδιορίζουν την πορεία των αγορών έχουν αντικατασταθεί από τον φόβο, την ανησυχία, τον φόβο ότι θα πτωχεύσουν κάποιοι, θα αποκτήσουν ζημιές. Έχει αλλάξει τελείως το κλίμα των αγορών και αναδύονται όλα τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που για πολλά χρόνια κανείς δεν ασχολούνταν μαζί τους. Διότι όλοι περίμεναν ότι θα γίνουν πιο πλούσιοι σε χρόνο μηδέν», εξήγησε .

Όπως είπε, η λογική είναι ο ένας παράγοντας στις αγορές, ενώ ο άλλος παράγοντας είναι η ψυχολογία, το συναίσθημα και η αγωνία ότι θα βρεθείς έξω από κάτι που βγάζει λεφτά. «Ο φόβος ότι δεν συμμετέχεις σε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι προκαλεί τρομερή ψυχική καταπόνηση. Και τρέχεις και εσύ από πίσω να κερδίσεις κάτι που κάποιοι άλλοι σου λένε ότι κερδίζουν. Δεν υπάρχει λογική από πίσω», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα ασχολούνται μικροί παίκτες που αναζητούν τον εύκολο πλουτισμό, αλλά «το ανησυχητικό είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι έχουν μπει άνθρωποι που βρίσκονται στον χώρο της ανεργίας, έχουν βάλει τις οικονομίες τους από τα επιδόματα που έλαβαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, περιμένοντας ότι θα γίνουν πάμπλουτοι», τονίζοντας ότι αυτό θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις.

Ο οικονομικός αναλυτής, ζήτησε να ξεχωρίσουμε την ουσία πίσω από τα κρυπτονομίσματα. «Είναι ένας ψηφιακός κόσμος ο οποίος έχει λειτουργικότητα. Μεγάλο κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας θα περάσει στο ψηφιακό σύστημα. Άλλο όμως το ψηφιακό σύστημα και άλλο η ψηφιακή φαντασία. Και τα κρυπτονομίσματα κινούνται κάπου εκεί. Πλασαρίστηκαν από τους “ευαγγελιστές των κρυπτονομισμάτων” που έλεγαν ότι θα είναι η αντιστάθμιση για τον πληθωρισμό, ότι είναι η απάντηση στην αύξηση των επιτοκίων, ο “ψηφιακός χρυσός”. Αλλά βλέπουμε ότι με την κρίση υποχώρησαν περισσότερο από τα χρηματιστήρια. Τα χρηματιστήρια έχασαν 20%, τα bitcoin και τα κρυπτονομίσματα έχασαν μέχρι 99%», διευκρίνισε.

Από την πλευρά της, στην ίδια εκπομπή, η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη σημείωσε ότι  «αυτοί οι ευαγγελιστές δεν μιλάνε μόνο με οικονομικούς, μιλάνε και με πολιτικούς όρους ότι τα κρυπτονομίσματα μας πηγαίνουν σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, πιο ουτοπική» (16.45), κάτι που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτό χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ, το ότι η χώρα δεν έχει δικό της νόμισμα είναι και ένα χτύπημα στο πατριωτικό αίσθημα των ανθρώπων. Θέλησε να δώσει και μια διέξοδο στη χαμένη τιμή των κατοίκων. Αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ελ Σαλβαδόρ: Σε τραγική κατάσταση το πρώτο bitcoin country

Η Βάλια Καϊμάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ελ Σαλβαδόρ (10.20) τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο τεράστια στροφή προς τα κρυπτονομίσματα και έβαλε πολύ μεγάλο μέρος των αποθεματικών της σε  bitcoin. Ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τα κρυπτονομίσματα, τα οποία χρησιμοποιεί επισήμως, και μάλιστα ο πρόεδρος της χώρας είχε δώσει 30 δολάρια σε κάθε πολίτη για να ανοίξει το ψηφιακό του πορτοφόλι. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, η αγορά κρυπτονομισμάτων κατέρρευσε. Έτσι από τον Νοέμβριο του 2021 που στις 64.000 δολάρια το bitcoin, σήμερα είναι στις 23.000 η ισοτιμία. Επομένως, από τα 105 εκατομμύρια δολάρια που επένδυσε η χώρα από τα αποθεματικά της, έχουν μείνει τα 59, δηλαδή έχουν χαθεί τα 2/3. Η χώρα είχε ήδη προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους της και οι συζητήσεις με το ΔΝΤ δεν πάνε καλά. Μάλιστα, το πρώτο πράγμα που τους ζήτησε το ΔΝΤ είναι να μείνουν μακριά από τα bitcoin.

Όμως η απόφαση του προέδρου είναι κυρίως πολιτική. Στο Ελ Σλαβαδόρ δεν υπάρχει το εθνικό νόμισμα εδώ και 20 χρόνια, καθώς χρησιμοποιούν αμερικανικά δολάρια. Λόγω της κατάρρευσης βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Επιπλέον, ο πρόεδρος της χώρας είχε σχέδια να φτιάξει την πρώτη φυσική bitcoin πόλη που θα έμοιαζε με μια πόλη του μετα-σύμπαντος, αλλά θα ήταν μια πραγματική πόλη που θα την έφτιαχνε με τα κέρδη από τις επενδύσεις και θα είχε μεγάλες λεωφόρους και στο κέντρο θα ήταν ένα τεράστιο νόμισμα bitcoin.

«Επειδή το Σαλβαδόρ βρίσκεται διαρκώς σε καθεστώς πτώχευσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στους δανειστές και επειδή έχει προβλήματα αποφάσισε να γίνει bitcoin country. Το θεσμοθέτησε σαν το επίσημο νόμισμα της χώρας. Αυτό είναι το πολύ επικίνδυνο στοιχείο», είπε από την πλευρά του ο κ. Χαροκόπος.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας της Κεντρικής Αμερικής κάλεσε στο bitcoin country και όσους κάνουν «εξόρυξη κρυπτονομισμάτων». «Φέρτε εδώ τους υπολογιστές σας για να το κάνετε και θα είναι αφορολόγητη η επένδυσή σας. Και πράγματι είπε ότι θα δημιουργήσει μια εικονική ψηφιακή πόλη η οποία όμως θα έχει πραγματικά δεδομένα. Ήθελε να φέρει όλο τον κόσμο που ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα που τους διώχνουν από όλο τον πλανήτη. Η Κίνα τους έδιωξε, στις ΗΠΑ υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα γιατί η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων έχει ένα τεράστιο ενεργειακό κόστος, λόγω του ρεύματος και της ενέργειας που χρειάζονται οι υπολογιστές», διευκρίνισε.

«Όχι μόνο σκάει η “φούσκα” του bitcoin country, αλλά η χώρα δεν θα έχει δολάρια για να αποπληρώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για τους δανειστές. Η αγκαλιά του ΔΝΤ είναι ορθάνοιχτη, το πείραμα θα συμπαρασύρει τους πολίτες της χώρας οι οποίοι δεν τσίμπησαν στα 30 δολάρια. Τα σήκωσαν και τα μετέτρεψαν σε δολάρια για τις καταναλωτικές τους ανάγκες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πυραμίδα της Wind media

O οικονομικός αναλυτής, Κωνσταντίνος Χαροκόπος, μίλησε και για την υπόθεση της πυραμίδας της Wind media που είναι άμεσα συνυφασμένη με τα κρυπτονομίσματα. «Ήταν ένα καλοστημένο παπατζίδικο παιχνίδι. Για να συμμετάσχεις έπρεπε να γίνεις μέλος, καταβάλλοντας 600 ευρώ, κάτι που σου δίνει τη δυνατότητα καθήμενος σε μια καρέκλα ή ξαπλωμένος σε μια παραλία να πατάς από το πληκτρολόγιό σου like σε αναρτήσεις ή σε βιντεάκια στο facebook, στο youtube ή στο tik tok και να πληρώνεσαι για αυτά, από 1 μέχρι και 2,5 ευρώ για κάθε χτύπημα που κάνεις. Αυτό έλεγαν οι εμπνευστές. Οπότε περίμενες ότι θα κάνεις γρήγορη απόσβεση των 600 ευρώ και μετά σου έλεγαν ότι θα βγάζεις 2.500 με 4.000 ευρώ το μήνα», δήλωσε.

«Για να το κάνουν πιο sexy αυτό σενάριο, είπαν ότι οι πληρωμές δεν θα γίνονται σε ευρώ, αλλά σε κρυπτονομίσματα, για να σε βάλουν και μέσα στον ψηφιακό κόσμο. Με αυτά τα κρυπτονομίσματα που έπαιρνες από εκεί δεν αγόραζες τίποτα, έπρεπε να τα μετατρέψεις σε δολάρια ή σε ευρώ. Έβγαζαν όμως πάρα πολλά οι ενδιάμεσοι», εξήγησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος