Τσάπαλος (εκπρ. ΕΦΚΑ) στο Πρώτο: Καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για τους ελεύθερους επαγγελματίες ως 31 Μαΐου (audio)

Μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν πληρώσει κανονικά τις οφειλές τους, δεν είχαν δηλαδή κάποιο χρέος στον ΕΦΚΑ που να δικαιολογεί το να μην λάβουν ασφαλιστική ικανότητα, την 1η Μαρτίου φαίνονταν στο σύστημα ως ανασφάλιστοι γιατί μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα, μια διασύνδεση μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Άρα ό,τι πλήρωναν αυτοί οι άνθρωποι στο ΚΕΑΟ δεν είχε προλάβει να φανεί στο σύστημα ώστε να τους καταστήσουμε ενήμερους και έτσι να τους δώσουμε ασφαλιστική ικανότητα για έναν χρόνο. Ωστόσο το λύσαμε το πρόβλημα. Δώσαμε άμεσα μέσω νομοθετικής ρύθμισης μια καθολική παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, είτε χρωστούν είτε όχι, μέχρι τις 31 Μαΐου. Και στο μεσοδιάστημα τρέχουμε έτσι ώστε τα χρήματα που έχουν καταβάλει να φανούν στο σύστημα, να υπάρξει έστω μια ελάχιστη διασύνδεση μεταξύ των δύο συστημάτων ως το τέλος Μαΐου και να μπορέσουν να πάρουν κανονικά ασφαλιστική ικανότητα από 1ης Ιουνίου» συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, επισήμανε ότι λόγω πανδημίας και εν μέσω διεθνούς ακρίβειας την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε ακόμα μια ρύθμιση στην βουλή. «Επειδή ο κόσμος έχει στριμωχτεί πάρα πολύ και δεν μπορεί να αποπληρώσει όλα τα χρέη του για να λάβει ασφαλιστική ικανότητα, η ρύθμιση λέει πληρώστε έστω το μίνιμουμ ποσό που απαιτείται για το ασφάλιστρο υγείας του ΕΦΚΑ, το οποίο κατ’ ελάχιστον είναι γύρω στα 660 ευρώ εφάπαξ, ούτως ώστε να έχετε μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2023 ασφαλιστική ικανότητα. Δεν λέμε πληρώστε τα όλα, πληρώστε έστω το ελάχιστο. Και αυτό θα γίνει μόνο φέτος κατ’ εξαίρεση, από το 2023 θα επανέλθουμε στο καθεστώς που ισχύει εδώ και χρόνια. Όσοι είναι ούτως ή άλλως ενήμεροι, αυτοί από 1η Ιουνίου δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα θα συνεχίσουν κανονικά να έχουν την ασφαλιστική τους ικανότητα» συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

Όσο αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο στόχος μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εκκαθαριστεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων παραμένει, δεν έχει αλλάξει, τόνισε ο κ. Τσάπαλος. «Αυτή την στιγμή έχουμε πέσει κάτω από τις 80.000 ληξιπρόθεσμες. Πέρσι τέτοια εποχή ήμασταν στις 130.000. Οι ρυθμοί απονομής έχουν διπλασιαστεί στην ουσία σε σχέση με το παρελθόν και σημαντική συμβολή σε αυτό έχουν και οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι οι οποίοι εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες, είναι χρόνος ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ. Και καλούμε όσους τώρα θέλουν να υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης να εμπιστευθούν αυτούς τους επαγγελματίες για να βγάλουν τις συντάξεις τους το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα αποκλιμακώνουμε και τις επικουρικές συντάξεις με στόχο να φτάσουμε ένα 30% ως το τέλος του έτους και όσο αφορά τα εφάπαξ που είχαν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι τέλος του φθινοπώρου θα έχουμε δώσει όλα τα ληξιπρόθεσμα. Ο κύριος στόχος είναι οι κύριες, που παραμένει εφικτός και ρεαλιστικός» εξήγησε ο κ. Τσάπαλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος