Ό. Τσάπαλος (ΕΦΚΑ) στο Πρώτο: Πάνω από 15.000 αιτήσεις στα ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας- Τα οφέλη της νέας διαδικασίας (audio)

Τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει με τον θεσμό των ψηφιακών ΚΕΠΑ στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας, παρουσίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη  και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, επισημαίνοντας ότι η σχετική πλατφόρμα λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και η αξιοποίησή της από τον χρήστη είναι απλή.

«Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με το παρελθόν. Ουσιαστικά μέσα από αυτή την πλατφόρμα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την εθνική πύλη αναπηρίας όπως την έχουμε ονομάσει, μπορεί ένας συμπολίτης μας ο οποίος αντιμετωπίζει ζητήματα αναπηρίας και χρειάζεται την πιστοποίηση κάθε λίγο και λιγάκι για να μπορεί να παίρνει ένα επίδομα ή μία σύνταξη αναπηρίας, μπορεί να το κάνει απολύτως ηλεκτρονικά, ψηφιακά και την αίτηση και την παρακολούθηση της αίτησης και την παραλαβή της απόφασης», ανέφερε ο κ. Τσάπαλος, προσθέτοντας πως «το μόνο πράγμα που χρειάζεται να κάνει ο πολίτης, όπως παλιά, να πάει δηλαδή σε κάποιον φυσικό χώρο των ΚΕΠΑ, είναι κατά την ημέρα της εξέτασής του από γιατρό, αυτό δεν μπορεί να το αποφύγουμε. Αυτή είναι η διαδικασία η τωρινή, η οποία αντικατέστησε τρεις με τέσσερις επισκέψεις στα υποκαταστήματα των ΚΕΠΑ, αντικατέστησε μία πολύμηνη ταλαιπωρία για ανθρώπους που στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν και κινητικά προβλήματα, να αναγκάζονται να πηγαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι να καταθέτουν χαρτιά, να παραλαμβάνουν χαρτιά, να μεταφέρουν τους ιατρικούς τους φακέλους που περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να διαρρεύσουν…», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας των ΚΕΠΑ, ο κ. Τσάπαλος, είπε ότι «έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 16 Σεπτεμβρίου το νέο ψηφιακό αυτό σύστημα και σοβαρά προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όποια προβλήματα υπάρχουν αντιμετωπίζονται άμεσα, δηλαδή αυθημερόν. Έχουν υποβληθεί πάνω από 15.000 αιτήσεις ηλεκτρονικά μπορούν οι πολίτες να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα καταστήματα των ΚΕΠΑ, στα ΚΕΠ ή στα κέντρα Κοινωνικής Ασφάλισης των δήμων, να τους βοηθούν οι υπάλληλοι εκεί  για να κάνουν επί τόπου την ηλεκτρονική αίτηση, αν και είναι μία πάρα πολύ εύκολη διαδικασία για οποιονδήποτε να την κάνει μέσα από τον υπολογιστή του».

Στα πρόσθετα οφέλη της νέα υπηρεσίας συναριθμεί την κατάργηση το παράβολου των 46 ευρώ για κάθε μία από τις επισκέψεις στην επιτροπή και τη δημιουργία της Ενιαίας Ιατρικής Γνωμάτευσης, βάσει της οποίας, κάθε φορά που ένας ασφαλισμένος στο παρελθόν ήθελε να πάρει μία ή δύο η τρεις παροχές από το κράτος, «για παράδειγμα ένα επίδομα  αναπηρίας και παράλληλά μία απαλλαγή από την πληρωμή εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έπρεπε να περάσει δύο φορές ξεχωριστά επιτροπές για αυτό δύο ξεχωριστές διαδικασίες δηλαδή τέσσερις συν τέσσερις επισκέψεις στα ΚΕΠΑ για κάθε μία από τις παροχές. Τώρα αυτό καταργείται και λέμε το εξής απλό . Θα έρχεται μία φορά ο πολίτης να περνά από επιτροπές ΚΕΠΑ και αυτή η μία φορά θα βγάζει μία ενιαία ιατρική γνωμάτευση που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία σειρά από παροχές του κράτους», εξήγησε ο κ. Τσάπαλος.

Επιμέλεια: Γιώργος Καρυωτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος