Ο Θανάσης Τριαρίδης για το έργο του «ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ» και για τις αντιστάσεις απέναντι στο φόβο και στην χειραγώγηση

Ο συγγραφέας και θεατρικός δάσκαλος Θανάσης Τριαρίδης στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μυστικό Πέρασμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου, μας μιλά για έργο του «LEBENSRAUM – ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ», με αφορμή  την διαδικτυακή παράσταση- performance του έργου στο Zoom από την ελληνική θεατρική ομάδα του Αμβούργου, ΤHEATRIKON, στις 5, 6 και 12 Ιουνίου.

Το «LEBENSRAUM – ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ» μεταφράστηκε και παίχτηκε πρώτα στα Γερμανικά, στο Βερολίνο, κι έπειτα ανέβηκε στις ελληνικές θεατρικές σκηνές, γεγονός που ίσως δεν εκπλήσσει αν σκεφτούμε ότι πραγματεύεται τη ναζιστική θηριωδία και το πώς ο φόβος και η χειραγώγηση οδηγούν στην κυριαρχία του μίσους και στην επικράτηση των χαμηλών ενστίκτων του ανθρώπου.

Η Ελληνική Θεατρική Ομάδα του Αμβούργου, Theatrikon, διασκεύασε και προσάρμοσε το κείμενο για την πλατφόρμα του Zoom στην προσπάθεια της να προσαρμοστεί κι εκείνη στις συνθήκες που επέβαλε η πανδημία. «Με έχουν συγκλονίσει με την ανιδιοτέλεια και το πάθος τους αλλά και με την αγάπη που μπορούν να δείξουν σε ένα κείμενο που δεν είναι κλασικό αλλά κάποιου συγκαιρινού τους» μας λέει ο Θανάσης Τριαρίδης για να συμπληρώσει ότι πίστεψαν στο κείμενο περισσότερο κι από εκείνον τον ίδιο.

Ο Θανάσης Τριαρίδης για το έργο του «ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ» και για τις αντιστάσεις απέναντι στο φόβο και στην χειραγώγηση

Μιλώντας για ένα από τα πρόσωπα του έργου του, τους θεατές του κοινωνικού πειράματος που εξελίσσεται στην σκηνή του «Ζωτικού Χώρου», και για το αποτρόπαιο πρόσωπο που τελικά δείχνουν, ο Θανάσης Τριαρίδης σχολιάζει: «το ολοκαύτωμα δεν έγινε επειδή μερικοί “κακοί” το έκαναν αλλά επειδή πολλοί “καλοί” το ανέχθηκαν, το αποδέχθηκαν σιωπηρά».

Αυτή η σιωπηρή αποδοχή της κυριαρχίας του φασισμού από την πλειοψηφία των πολιτών και η επικράτηση της (κατά Χάνα Άρεντ) «κοινοτοπίας του κακού» που τους έκανε μέρος της ναζιστικής μηχανής είναι ένα σημείο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, τονίζει ο συγγραφέας. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε γιατί η κοινοτοπία του κακού είναι παρούσα και σε ό,τι συμβαίνει τώρα, στις δικές μας ζωές, όταν εμείς οι ίδιοι γινόμαστε μέρος μιας μηχανής αναπαραγωγής εκμετάλλευσης και ανισοτήτων.

Στην συνέντευξή του μας μιλά επίσης για την Διαδικτυακή Ακαδημία για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό που έχει ιδρύσει, για την συμμετοχή των Ελλήνων του Εξωτερικού σε αυτήν αλλά και για την επόμενη σειρά σεμιναρίων με τίτλο «Ο αιώνας της χειραφέτησης. Ο 20ος αιώνας της απελευθέρωσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτικού ακτιβισμού και των κινημάτων αμφισβήτησης.» που θα διαρκέσει από τις 8 ως τις 24 Ιουνίου 2021.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος