Ο πρόεδρος του Κολούμπια στην ΕΡΤ: Φτιάχνουμε ένα Παγκόσμιο Κέντρο Γνώσης στην Ελλάδα με την απίθανη Ιστορία

Array

Ο Πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια Λη Μπόλιντζερ βρέθηκε στην Ελλάδα και ανακοίνωσε την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αθήνα. Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επελέγη η Ελλάδα ανάμεσα σε πολλές χώρες που διεκδικούσαν την ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου. Ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Λη Μπόλιντζερ θα μεταδοθεί την Πέμπτη στην εκπομπή «Επίλογος».

Πρόεδρε Μπόλιντζερ σας ευχαριστώ που είστε με την δημόσια τηλεόραση στην Αθήνα. Σχεδιάζετε ένα παγκόσμιο κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια εδώ στην Αθήνα. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό; Ποια θα είναι η αρμοδιότητα του και πότε πρέπει να το περιμένουμε;

Ναι, είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο κέντρο στην Αθήνα. Υπάρχουν εννέα παγκόσμια κέντρα του Κολούμπια σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα είναι το δέκατο παγκόσμιο κέντρο μας. Έχουμε πολλές συνδέσεις, φυσικά, ήδη μεταξύ του Πανεπιστημίου Κολούμπια και της Αθήνας, της Ελλάδας και της περιοχής. Τα παγκόσμια κέντρα είναι ο τρόπος μας να προσπαθήσουμε να κάνουμε το Κολούμπια να είναι πιο έξω στον κόσμο. Και τα παγκόσμια κέντρα σχηματίζουν ένα δίκτυο έτσι ώστε να είναι μια παγκόσμια αλλά και τοπική προοπτική. Και ο σκοπός τους είναι πραγματικά να βοηθήσουν τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του Κολούμπια να αλληλεπιδράσουν με άλλους καθηγητές και φοιτητές και άλλα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Έχουν μεγάλη επιτυχία. Λειτουργούν για πάνω από μια δεκαετία τώρα.

Και γιατί επιλέγετε την Ελλάδα;

Κατά μία έννοια, η απάντηση είναι πολύ απλή. H Ελλάδα είναι ένα υπέροχο μέρος, έχει φανταστική ιστορία, πραγματικά μια επιφανή ιστορία και ρόλο στον κόσμο. Πολλά από τα μαθήματά μας επικεντρώνονται στην ιστορία της Ελλάδας και φυσικά στα μεγάλα έργα της, αλλά και σε τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα, ζητήματα κλιματικής αλλαγής, ζητήματα μετανάστευσης των λαών, ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. Σε όλα αυτά τα θέματα. έχουμε μεγάλη τεχνογνωσία και η παρουσία μας στην Αθήνα θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε αυτή την ικανότητα και να βοηθήσουμε τον κόσμο. Αλλά θα μάθουμε επίσης και στην πορεία.

Και τέλος, έχουμε ενδιάμεσες εκλογές την Τρίτη. Αναρωτιέμαι αν εξακολουθείτε να έχετε εμπιστοσύνη στους αμερικανικούς θεσμούς, με την έννοια ότι υπάρχουν οι έλεγχοι και οι ισορροπίες και ότι, ό,τι κι αν συμβεί, εξακολουθείτε να πιστεύετε στην αμερικανική δημοκρατία.

Σίγουρα εξακολουθώ να πιστεύω στην αμερικανική δημοκρατία. Νομίζω ότι το εκλογικό σύστημα, το σύστημα ψηφοφορίας είναι γεμάτο ακεραιότητα. Συμμετείχα σε μια αξιολόγηση του εκλογικού μας συστήματος από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών και εντυπωσιάστηκα πολύ από την ποιότητα και τον χαρακτήρα του συστήματος ψηφοφορίας στην Αμερική. Προφανώς, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα περιορισμών στην ψηφοφορία σε ορισμένα μέρη, προβλήματα παραπληροφόρησης των ψηφοφόρων, διακρίσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ψηφοφορία. Τα ερωτήματα των υποψηφίων και το είδος του διαλόγου που διεξάγουν. Έχουμε πολλά πράγματα να δουλέψουμε, αλλά κατά βάση, η αμερικανική δημοκρατία εξακολουθεί να είναι υγιής, κατά την άποψή μου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος