Ο όρκος των βοσκών του Ψηλορείτη-Ντοκιμαντέρ για το εθιμικό δίκαιο της βοσκικής

Για τον όρκο των βοσκών του Ψηλορείτη που εκφράζει συμβολικά τις πολλαπλές όψεις, μέσα στις οποίες εξελίχθηκε ένας κοινωνικός και κοινοτικός μηχανισμός συνοχής, επίλυσης διαφορών και εθιμικού δικαίου, προερχόμενος από το μακρινό παρελθόν, μίλησε στην ΕΡΤ3 ο επιμελητής σχετικής έρευνας, κ. Γιώργος Καλομοίρης.

Ο Δήμος Ανωγείων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Φορέα Androidus Project Tank, προέβαλαν ντοκιμαντέρ για το εθιμικό δίκαιο της βοσκικής που ονομάζεται Νήζα και είχε κυρίαρχη θέση, συνθέτοντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό μωσαϊκό γύρω από τη ρίζα του Ψηλορείτη.

Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ, Γιώργος Καλομοίρης, Αντώνης Νταγιαντάς, Μανώλης Φοινικιανάκης, Σπύρος Ρουμελιώτης και Μαρίνα Γεροντή, διείσδυσαν στην ουσία του όρκου και στις πτυχές ενός άγραφου θεσμού, σε έναν κοινωνικό μηχανισμό μέσα από το βίωμα και τον λαϊκό πολιτισμό, την επιστημονική τεκμηρίωση και κοινωνική έρευνα, τη νομική επιστήμη, καθώς και την σημασία της πίστης.

Η έρευνα του ντοκιμαντέρ εστιάζει στην Ι.Μ Αγίου Γεωργίου Δισκουρίου και την σημασία που είχε ο όρκος για τους βοσκούς με ενδεικτικές περιοχές τα Ανώγεια, τα Ζωνιανά και τα Λιβάδια.

Το έργο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, της διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του τμήματος άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης δράσεων πολιτιστικών φορέων στην Ελλάδα.

 

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3