Ο Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης: «Γιατί δεν ζητάτε την έκτη Καρυάτιδα;»

Σε ένα διάλειμμα από τις επίσημες επαφές τους στην Αθήνα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η σύζυγός του Μισέλ μαζί με τις δυο κόρες τους, επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο σε μία ιδιωτική ξενάγηση. Στο Μουσείο κοντοστάθηκε μπροστά στις πέντε Καρυάτιδες, σχολιάζοντας το κενό στη θέση της έκτης, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Επτά χρόνια μετά, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, με σπορ εμφάνιση, και τη φωτογραφική μηχανή ανά χείρας, επισκέφθηκε και πάλι τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, αυτή τη φορά μαζί με την οικογένειά του.

Νωρίτερα, η οικογένεια Ομπάμα, ξεναγήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης από τον γενικό διευθυντή του Μουσείου. Θαυμάζοντας τις Καρυάτιδες, ο πρώην πλανητάρχης, εξέφρασε την απορία του για την Καρυάτιδα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νικόλαος Σταμπολίδης, γενικός διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, ανέφερε ότι ο κ. Ομπάμα, βλέποντας την κενή θέση, ρώτησε «γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;». Κατά το πρακτορείο, ο κ. Σταμπολίδης απάντησε ότι «εμείς επικεντρωνόμαστε μόνο στα Παρθενώνεια Γλυπτά» ενώ ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε επισκεφθεί και πάλι το Μουσείο το 2016, έδειξε ενημερωμένος και για το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που το 2016 είχε ξεναγηθεί από τον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή, θυμήθηκε ότι μερικά αρχαϊκά αγάλματα, έφεραν ίχνη από χρώμα, ενώ η σύζυγος και τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν κυρίως με την πλαστικότητα των αγαλμάτων και ιδιαίτερα με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών τους.

Με τον Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε τη χαρά του για τη συζήτηση που είχαν σχετικά με τους νέους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν: «Οι αξίες που και οι δύο μοιραζόμαστε και που αντηχούν ίσως λίγο πιο δυνατά εδώ, στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία, ήταν το κοινό νήμα στη συζήτησή μας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες και οι νέοι μας σήμερα».

Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις μετά την οικονομική και προσφυγική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς,συζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ευχαρίστησε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ για την υποστήριξη που είχε δώσει στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη, Ρεγγίνα Σαβούρδου – Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος