Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Μ. Κορρές στην ΕΡΤ για το «καμπανάκι» Τούρκου ιστορικού για τη στατικότητα της Αγίας Σοφίας

Στις αναφορές Τούρκου ιστορικού ότι η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει γιατί κινδυνεύει να καταρρεύσει αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM και τους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλης Κορρές,.

Όπως είπε «η Αγία Σοφία είναι ένα κτίριο τεράστιο και το μέρος είναι σεισμικό. Κατά καιρούς στο παρελθόν σημειώθηκαν καταρρεύσεις. Χτίστηκε όπως ξέρετε το 532. Το 537 ήταν έτοιμη σε 4 χρόνια, αλλά είκοσι μόνο χρόνια μετά, δηλαδή το 557, έπεσε ο τρούλος στη διάρκεια σεισμού. Ξαναχτίστηκε από τον Ανθέμιο τον Νεότερο, τον ανιψιό δηλαδή ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων, αλλά αργότερα, μετά από δύο – τρεις αιώνες, ξαναέπεσε μέρος του τρούλου. Το 1346 πάλι έπεσε το ανατολικό μισό του τρούλου, μαζί με σχεδόν όλο το τεταρτοσφαίριο προς το μέρος του ιερού, δηλαδή 700 τετραγωνικά μέτρα της κάλυψης του κτιρίου και σχηματίστηκε στο δάπεδο της εκκλησίας ένας σωρός που σκέπασε περίπου δύο χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα[…] Έγιναν πολλές προσπάθειες[…] το 1850 κυρίως, στερέωσαν σε μεγάλο βαθμό την Εκκλησία. Έκτοτε δεν υπήρξαν προβλήματα».

Σημείωσε ακόμα ότι ιδίως το 1944 άρχισε συνεργασία τριών φορέων, του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, του Εθνικό Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ενός Πανεπιστήμιου της Κωνσταντινούπολης και συμπλήρωσε ότι η κ. Μοροπούλου ήταν από πλευράς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η συντονίστρια και είχε την εποπτεία.

Επιπλέον ο κ. Κορρές είπε ότι «Το 1999 επίσης αρχίζει μια συνεργασία ελληνοτουρκική για θέματα των μνημείων[…] Αμέσως μετά στήθηκαν ικριώματα μέσα στην Αγιά Σοφιά, πατάρια και άρχισε η εργασία από τους φορείς που ανέφερα και διήρκησε δύο – τρία χρόνια στον τρούλο και αντιμετωπίστηκαν διάφορα προβλήματα και ταυτοχρόνως βέβαια ελέγχθηκε λεπτομερώς η στατική κατάσταση όλου του κτιρίου ως συνόλου[…] εξετάστηκε με εξονυχιστικό τρόπο και οι Έλληνες συνάδελφοι, ο καθηγητής Τσακμάκ και άλλοι ήταν όλοι θα έλεγα πολύ προσεκτικοί».

Δεν γνωρίζω τι έχει αλλάξει, διότι αυτά είναι νέες πληροφορίες, εν πάση περιπτώσει τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να εξετάζονται από πολύ ειδικούς, υπογράμμισε.

«Επειδή αυτό είναι ένα μνημείο Ουνέσκο και εφόσον τίθεται θέμα στατικότητας, θα μπορούσαν, εκτός βέβαια από τους καλούς πολιτικούς μηχανικούς, καθηγητές που διαθέτει φυσικά η Κωνσταντινούπολη, Τούρκους συναδέλφους, θα μπορούσαν να θέλουν να καταφύγουν και σε γνωματεύσεις από μεγάλες εταιρείες[…] Εν πάση περιπτώσει, μπορεί κανείς να αναμένει με ψυχραιμία τα πορίσματα. Βλέπετε, ο μεγάλος σεισμός στα τουρκοσυριακά σύνορα δημιούργησε ένα επίπεδο επαγρύπνησης και ανησυχίας. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν από άξιους Τούρκους και άλλους επιστήμονες και θα μάθουμε εν καιρώ περισσότερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος