Ο μύθος Raffaella Carrá

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Raffaella Carrá μας άφησε την Δευτέρα 5 Ιουλίου. Αλλά ποια ήταν αλήθεια η αγαπημένη και πρώτη Ιταλίδα showgirl;

Γεννημένη στη Bologna το 1943, η Carrá – της οποίας το αληθινό όνομα ήταν Raffaella Roberta Pelloni – μεγάλωσε με την μητέρα της στην Bellaria της όμορφης Romagna, όπου διαμόρφωσε ένα κομψό και χαμογελαστό χαρακτήρα, γνωστό στοιχείο του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής.  

Χορεύτρια, παρουσιάστρια, showgirl και πρωτοπόρος ενός φρέσκου, ανεξάρτητου γυναικείου στυλ, η Carrá αναδείχθηκε γρήγορα εικόνα των ομοφυλοφίλων και σύμβολο της ελευθερίας έκφρασης, με κύριο μέσο το Ιταλικό δημόσιο κανάλι της RAI.  

Ο μύθος Raffaella Carrá
(AP Photo – 1984/ Claudio Luffoli)

Το 1982 ο Berlusconi ‘φλέρταρε’ επαγγελματικά με την Carrá για να την φέρει στα τηλεοπτικά κανάλια του. Μάλιστα η Ιταλίδα showgirl είχε πει πως ο Καβαλιέρε κάποτε της έστειλε μια ολόκληρη νταλίκα γεμάτη αζαλέες. Τελικά η Carrá δέχτηκε και το 1987 δούλεψε στο δίκτυο Fininvest για δύο χρόνια, μια μικρή παρένθεση στην εξ ολοκλήρου καριέρα της στη RAI.

Ο μύθος Raffaella Carrá
Στην ιστορία έμεινε και ο θυελλώδης έρωτας με τον Φρανκ Σινατρα (AP Photo – 1968 )

Τον περασμένο Νοέμβριο η εφημερίδα “The Guardian” σε ένα μεγάλο αφιέρωμα ως την “Ιταλίδα ποπ σταρ που δίδαξε στην Ευρώπη τη χαρά του σεξ”, κάτι το οποίο η ίδια είχε σχολιάσει στην εφημερίδα Corriere della Sera λέγοντας “Αν είναι έτσι, είμαι χαρούμενη. Φυσικά, οι Ιταλίδες δείχνουν μεγάλη συμπάθεια για μένα, γιατί δεν είμαι “ανδροποφάγος”: μπορείς να έχεις sex appeal μαζί με γλυκύτητα και ειρωνεία, δεν χρειάζεται να είσαι η Ρίτα Χέιγουορθ”.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της ήταν όταν παρουσίασε τον χορό “Tuca Tuca” ζωντανά στην εκπομπή Canzonissima στη RAI το 1971 με τον ηθοποιό Alberto Sordi, πιθανότατα ίσως έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της Ιταλικής κωμωδίας, στον οποίο κανείς δεν τόλμησε να πει όχι. Ένας απλός χορός γεμάτος συμβολισμό, εφόσον η Εθνική Ραφαέλλα βγήκε ζωντανά δείχνοντας τον ομφαλό της, και όλα αυτά εν έτη 1971 στη Δημόσια Τηλεόραση. Με αυτή την εμφάνιση ξεκίνησε μια επανάσταση στην τότε συντηρητική Ιταλική τηλεόραση, η οποία έβαλε και ένα φρένο στις παρεμβάσεις του Βατικανού στο περιεχόμενο της τηλεοπτικής RAI.

Ο μύθος Raffaella Carrá
(1988 – AP Photo)

Με εξωστρεφή χαρακτήρα και ατέλειωτα αποθέματα δύναμης, υπέφερε από τα διάφορα lockdown της πανδημίας και την έλλειψη κοινωνικότητας. Φαίνεται ότι παράλληλα επιδεινώθηκε από μια αρρώστια, η οποία και κατάφερε να την οδηγήσει στο θάνατο. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα κρύφτηκε διακριτικά από τις κάμερες, ώστε οι Ιταλοί να την θυμούνται με το γνωστό της χαμόγελο.

Μερικές από τις επιτυχίες της είναι: “Ma che sera”, “A far l’amore comincia tu”, “Rumore” και “Com’é bello far l’amore da Trieste in giú”. 

Να σημειώσουμε πως χθες το βράδυ η Ιταλία, λίγο πριν παίξει τον ημιτελικό ενάντια στους Ισπανούς, προέβη σε προθέρμανση στο Wembley στις νότες του “A far l’amore comincia tu” ως φόρο τιμής στην Εθνική Ραφαέλλα, όπως την αποκαλούμε εδώ στην Ιταλία. Κάτι που μάλλον τελικά φαίνεται πως έφερε γούρι στους Azzurri.

Ο μύθος Raffaella Carrá
(AP Photo/Luca Bruno)

Τα συλλυπητήρια μηνύματα πλημμύρισαν το διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, μερικά εξ αυτών από τους Sergio Mattarella, Mario Draghi, Silvio Berlusconi, Gianni Morandi, Vasco Rossi, Mogol, Patty Pravo και Jovanotti.

Από σήμερα το βράδυ και για 24 ώρες τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Raffaella Carrá στη Ρώμη. Η κηδεία θα λάβει χώρα την Παρασκευή το μεσημέρι στην εκκλησία Santa Maria di Ara Coeli στην Piazza del Campidoglio.

Σύμφωνα με τον Sergio Japino, σύντροφός της και σκηνοθέτης όλων των εκπομπών της, στις τελευταίες επιθυμίες της, η Raffaella ζήτησε ένα απλό ημιτελές ξύλινο φέρετρο και ένα δοχείο για να περιέχει τις στάχτες από την αποτέφρωσή της. Μια τελευταία, περαιτέρω επιβεβαίωση της απλότητας της προσωπικότητας που υπήρξε η Εθνική Raffaella.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος