Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο εκλέγεται πρόεδρος της Γουατεμάλας             

Το απρόσμενο φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο οποίος διεξήχθη χθες Κυριακή στη Γουατεμάλα, ο Μπερνάρντο Αρέβαλο, εκλέγεται νέος αρχηγός του κράτους, με βάση την καταμέτρηση της εφορευτικής επιτροπής, του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), στο 95% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

«Ευτυχώς, είχαμε ήδη εξαιρετικά μεγάλη τάση», είπε η Ίρμα Παλένσια, η πρόεδρος του TSE, ανακοινώνοντας πως ο κ. Αρέβαλο –τον οποίο η δικαιοσύνη προσπάθησε να θέσει εκτός κούρσας στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο, επικαλούμενη υποτιθέμενες παρατυπίες όταν είχε ιδρυθεί η παράταξή του, το «Κίνημα Σπόρος»– έλαβε το 59% των ψήφων.

Η αντίπαλός του, η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, ηττήθηκε και την τέταρτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, καθώς έλαβε το 36% των ψήφων, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι (δεξιά) συνεχάρη τον κ. Αρέβαλο για τη νίκη του και τον κάλεσε για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας αμέσως μόλις επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Ο νέος πρόεδρος, 64χρονος σοσιαλδημοκράτης, θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 14η Ιανουαρίου 2024.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος