Ο καθηγητής Θ. Τάσιος μιλά στο EΡΤΝews για τα 203 χρόνια από την Επανάσταση – Πώς φτάσαμε στη δημιουργία του Ελληνικού Έθνους

O ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόσης Τάσιος μίλησε στο EΡΤΝews και στην εκπομπή “Prime” με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Ελληνικού Έθνους αλλά και την ταυτότητά του.

«Τριακόσια χρόνια ετοιμαζόταν (σ.σ. η επανάσταση» και πρέπει να πάμε κατευθείαν στη σκηνή, στον ίδιο τον Φιλήμονα, τον αγωνιστή και μεγάλο ιστορικό, ο οποίος έχει τέσσερις αιτίες για την επανάσταση. Και η πρώτη το λέει, ήταν η διάδοση των Φώτων» δήλωσε ο κ. Τάσιος κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στις 120 ελληνικές σχολές που είχαν δημιουργηθεί εκείνη την περίοδο σ’ όλες τις πόλεις της Ευρώπης.

«Υπήρχαν 70 τυπογραφεία σε όλη την Ευρώπη που έκαναν ελληνικές εκδόσεις. Όλα αυτά τα κινούσαν ελληνικό προσωπικό και επιπλέον μόνο στη Βενετία μέσα σε 50 χρόνια τυπώθηκαν τρεισήμισι χιλιάδες τίτλοι», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ στον δημοσιογράφο και παρουσιαστή της εκπομπής Ηλία Σιακαντάρη.

«Η Παιδεία είναι πλημμύρα» τόνισε προσθέτοντας ότι «όλα αυτά ήταν οι συνιστώσες μιας πραγματικής εθνεγερσίας που ετοιμαζόταν και η οποία δεν αναγνωρίζεται επαρκώς, διότι αρχίζει με την επανάσταση». Και όπως επισήμανε εκτός από την μάθηση ο δεύτερος σημαντικός λόγος που συνέβαλε στην επανάσταση των Ελλήνων ήταν το εμπόριο και η ναυτιλία. «Έχουμε οικονομική υποστήριξη ενός μεγάλου γεγονότος. Δεν γίνεται αλλιώς. Η οικονομία είναι πίσω από όλα. Και επιπλέον έχουμε και την υποστήριξη ενός στόλου» ανέφερε προσθέτοντας ότι η τρίτη αιτία είναι τα πολιτικά συστήματα τα οποία υπήρχαν στην Ευρώπη. «Τέταρτη αιτία έχει την θρησκεία και τους λειτουργούς της και μια ρωμαλέα συμμετοχή των λειτουργών της Εκκλησίας» συμπλήρωσε ο κ. Τάσιος μιλώντας για την ελληνική επανάσταση.

Πηγή: Prime | ΕΡΤΝews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος