Ο καθηγητής Roderick Beaton στο Ελληνο-Αμερικανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα (HACF)

Το Ελληνο-Αμερικανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα (Hellenic American Cultural Foundation – HACF) παρουσίασε τον καθηγητή Roderick Beaton σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 2 Νοεμβρίου στο Μουσείο Τέχνης Rubin, στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ.Beaton ο οποίος είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, αναφέρθηκε στο σκεπτικό με το οποίο, ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του, προσεγγίζουν τη συγγραφή της Ιστορίας της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, σημειώνοντας πώς δημιουργήθηκε το σύγχρονο κράτος της Ελλάδας και ποιο ρόλο έπαιξε η γλώσσα, εν μέσω μιας διαχρονικής παράδοσης που υπερβαίνει τα 3.000 χρόνια.

Επικαλούμενος τα δύο πιο πρόσφατα βιβλία του, «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου Έθνους» (Greece: Biography of a Modern Nation) και «Οι Έλληνες: Μια Παγκόσμια Ιστορία» (The Greeks: A Global History), ο καθηγητής Beaton στάθηκε σε ορισμένα από τα βασικά ερωτήματα σχετικά με το πώς η Ελλάδα και οι Έλληνες καθόρισαν τη θέση τους στον σύγχρονο κόσμο, με φόντο μια καταγεγραμμένη Ιστορία που χρονολογείται από τουλάχιστον 3.500 χρόνια.

Μετά την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση, ο κ. Beaton συμμετείχε σε μια διαδικασία ερωταπαντήσεων (Q&A) και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του για τους παρευρισκόμενους.

Ο καθηγητής Roderick Beaton στο Ελληνο-Αμερικανικό Πολιτιστικό Ίδρυμα (HACF)

Ο καθηγητής Beaton σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πριν ασχοληθεί με τα Νεοελληνικά ως θέμα της διδακτορικής του διατριβής. Ξεκίνησε μια μακρά καριέρα στο King’s College του Λονδίνου, καταλήγοντας να υπηρετεί ως καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Τα πολλά του βιβλία και άρθρα για τον ελληνόφωνο κόσμο έχουν λάβει πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις, και είναι τετραπλός νικητής του διακεκριμένου βραβείου Runciman. Ο καθηγητής Beaton είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, μέλος του King’s College (FKC, 2018), επικεφαλής του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (2019) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βρετανικής Σχολής της Αθήνας. Στις αρχές αυτού του έτους, του αποδόθηκε τιμητική ελληνική υπηκοότητα.

 «Με συγκινεί πολύ να ανακαλύπτω ότι το βιβλίο μου έχει λάβει τόσο θερμή υποδοχή στην ελληνική μετάφραση που δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Πατάκη στην Αθήνα στο τέλος του περασμένου έτους. Αν και το ελληνικό κράτος με τίμησε πρόσφατα δίνοντάς μου την υπηκοότητα -και είμαι υπερήφανος για αυτό- πρέπει να παραδεχτώ ότι προσέγγισα το θέμα ως ένας ξένος, και αυτό το βιβλίο γράφτηκε κυρίως για τους ξένους. Ξεκίνησα με την πεποίθηση ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εξαιρετικά μακρά ιστορία των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο ότι ο ελληνικός πολιτισμός -κυρίως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός- μας έδωσε τις βάσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής, ή ‘δυτικής’ κουλτούρας. Το κυριότερο είναι ότι η Ιστορία τού πώς συνέβη αυτό έχει πολλά να μας διδάξει σχετικά με τα συλλογικά στοιχεία: πώς διαμορφώνονται, ανασχηματίζονται, και μερικές φορές επανεφευρίσκονται, όπως ανέφερα προηγουμένως, εν μέσω μιας μακράς χρονικής περιόδου», ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Beaton, ο οποίος προσέθεσε πως η Ιστορία των Ελλήνων, με δεδομένο ότι είναι μακροχρόνια, προσφέρει σημαντικά εργαλεία μελέτης στον υπόλοιπο κόσμο.

«Οι περισσότεροι πολιτισμοί -ή εθνικότητες, αν το προτιμάτε- απλά δεν υπάρχουν αρκετά χρόνια – σκεφτείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη δεκαετία του 1770, ή την Αγγλία από την εποχή του Τσώσερ τον 14ο αιώνα. Οι ταυτότητες, πιστεύω, δεν δίνονται, δημιουργούνται, και δημιουργούνται από τους ανθρώπους. Όταν κοιτάτε την ελληνική ιστορία, μπορείτε να συγκρίνετε αυτό που είπε ο πολιτικός σχολιαστής Ισοκράτης τον 4ο αιώνα π.Χ. με αυτό που είπε ο βραβευμένος με Νόμπελ, Γιώργος Σεφέρης, για το ίδιο θέμα τον 20ό αιώνα. Η μακρά Ιστορία των Ελλήνων προσφέρει στον υπόλοιπο κόσμο μια προοπτική που πιστεύω ότι χρειαζόμαστε, ειδικά στον σημερινό κόσμο, όπου τα ζητήματα της ταυτότητας μπορούν να προκαλούν πάθη και να εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να κατανοήσουν την κοινή τους ανθρωπότητα», κατέληξε ο καθηγητής Beaton.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος