Ο ήχος μειώνει τον πόνο των ποντικιών: Ομάδα επιστημόνων εντόπισε νευρικούς μηχανισμούς που τον ρυθμίζουν

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε τους νευρικούς μηχανισμούς με τους οποίους ο ήχος μειώνει τον πόνο των ποντικών.

Τα ευρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ασφαλέστερων μεθόδων θεραπείας του πόνου, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR) στις ΗΠΑ. China University of Science and Technology, Hefei και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Anhui, Hefei, Κίνα. Το NIDCR είναι μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

«Χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης του οξύ και χρόνιου πόνου και αυτό ξεκινά με την καλύτερη κατανόηση των βασικών νευρικών διεργασιών που ρυθμίζουν τον πόνο», δήλωσε η διευθύντρια του NIDCR, dr. Rena D’Souza.

«Ανακαλύπτοντας κυκλώματα μέσω των οποίων ο ήχος μειώνει τον πόνο των ποντικών, αυτή η μελέτη προσθέτει βασικές γνώσεις που θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων προσεγγίσεων στη θεραπεία του πόνου», συνέχισε.

Αν και το αποτέλεσμα ήταν γνωστό, ο μηχανισμός με τον οποίο ο ήχος μειώνει τον πόνο ήταν άγνωστος.

Χρονολογούνται από το 1960, μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η μουσική και άλλα είδη ήχου μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του οξέος και χρόνιου πόνου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου από οδοντιατρικές και ιατρικές επεμβάσεις, τον τοκετό και τον τοκετό και τον καρκίνο. Ωστόσο, το πώς ο εγκέφαλος παράγει αυτή τη μείωση του πόνου, ή την αναλγησία, ήταν λιγότερο σαφές.

«Μελέτες απεικόνισης ανθρώπινου εγκεφάλου έχουν εμπλακεί σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου σε αναλγησία που προκαλείται από τη μουσική, αλλά αυτές είναι απλώς συσχετισμοί. Στα ζώα, μπορούμε να εξερευνήσουμε και να χειριστούμε τα κυκλώματα πληρέστερα για να αναγνωρίσουμε τα εμπλεκόμενα νευρικά υποστρώματα», είπε ο r. Yuanyuan (Kevin) Liu του NIDCR.

Οι ερευνητές εξέθεσαν αρχικά ποντίκια με φλεγμονές στα πόδια σε τρεις τύπους ήχου: ένα ευχάριστο κομμάτι κλασικής μουσικής, μια δυσάρεστη αναδιάταξη του ίδιου κομματιού και λευκό θόρυβο.

Παραδόξως, και οι τρεις τύποι ήχου, όταν παίζονται σε χαμηλή ένταση σε σχέση με τον θόρυβο του περιβάλλοντος (περίπου στο επίπεδο ενός ψίθυρου) έχουν μειώσει την ευαισθησία των ποντικών στον πόνο. Οι υψηλότερες εντάσεις των ίδιων ήχων δεν είχαν καμία επίδραση στις αποκρίσεις του πόνου των ζώων, σημειώνει η Medical Xpress.

«Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι που η ένταση του ήχου είναι πιο σημαντική, και όχι η κατηγορία ή η αντιληπτή ευχαρίστηση του ήχου», είπε ο Liu.

Ο Liu είπε ότι δεν είναι σαφές εάν παρόμοιες εγκεφαλικές διεργασίες εμπλέκονται στον άνθρωπο ή εάν άλλες πτυχές του ήχου, όπως η αρμονία ή η αντιληπτή ευχαρίστηση, είναι σημαντικές για την ανακούφιση του πόνου.

«Δεν ξέρουμε αν η ανθρώπινη μουσική σημαίνει κάτι για τα τρωκτικά, αλλά έχει πολλές διαφορετικές σημασίες για τους ανθρώπους. έχουμε πολλά συναισθηματικά στοιχεία», είπε.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να δώσουν στους επιστήμονες ένα σημείο εκκίνησης για μελέτες που θα καθορίσουν εάν τα ευρήματα των ζώων ισχύουν για τον άνθρωπο και, τελικά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων αντί των οπιοειδών για τη θεραπεία του πόνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος