Ο φακός της ΕΡΤ3 κατέγραψε την τεράστια οικολογική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια

Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από πυρκαγιά. Η Βόρεια Εύβοια φέτος τον Αύγουστο καιγόταν επί 10 ημέρες. Μισό εκατομμύριο στρέμματα έγιναν στάχτη, προκαλώντας θλίψη και απόγνωση.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου από την Κεντρική Εύβοια. Γρήγορα επεκτάθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού.Στην περίπτωση της Λίμνης, η φωτιά περικύκλωσε τον οικισμό. Άρχισαν να χτυπούν τα μηνύματα της πολιτικής προστασίας για εκκένωση των περιοχών. Η μόνη διέξοδος ήταν μέσω θαλάσσης.

Η πύρινη λαίλαπα δεν είχε σταματημό. Σκεπαστή, Ροβιές, Κερασιά, Μουρτιάς: Το ένα χωριό μετά το άλλο παραδιδόταν στις φλόγες. Η φωτιά έφτασε στην άλλη άκρη, στην Αγία Άννα.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ωστόσο, οι πλημμύρες έπληξαν τις πυρόπληκτες περιοχές. Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Β. Εύβοια από τη διπλή καταστροφή είναι πολλαπλά: από το εισόδημα των κατοίκων που συνδέεται με το δάσος μέχρι την ψυχική τους υγεία.  Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης για να αντιμετωπιστεί ηε πόμενη ημέρα με κεντρικούς πυλώνες σε πρώτη φάση τις άμεσες παρεμβάσεις, τις αποζημιώσεις, και την παραγματοποίηση αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργων.

Αποστολή ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος