Ο εμβολιασμός για την πανδημία και την εποχική γρίπη

Έχουμε να διανύσουμε μια μεγάλη διαδρομή στον αγώνα κατά της πανδημίας και θα πρέπει ο πληθυσμός να είναι θωρακισμένος έναντι άλλων νοσημάτων, όπως η κοινή γρίπη επισημαίνει ο Συμεών Μεταλλίδης, καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Η μικρότερη προσέλευση στον εμβολιασμό θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ τα μέτρα προστασία είναι αναγκαία για τις μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα, που έχει πλέον επικρατήσει και είναι πιο μεταδοτική, σημειώνει ο κ. Μεταλλίδης. «Όσον αφορά την βαριά νόσηση το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους, αν κολλήσουν τον ιό» τονίζει και συστήνει τον «άμεσο εμβολιασμό, καθώς δεν είναι αργά».

Τα γυμναστήρια είναι ιδιαίτεροι χώροι, δεν μοιάζουν με τα εστιατόρια. Για αυτό τον λόγο και λαμβάνονται διαφορετικά μέτρα, καθώς υπάρχει διαφορετικός τρόπος μετάδοσης. Είναι τόποι υπερ-συγκέντρωσης του ιού, καθώς οι άνθρωποι αναπνέουν γρηγορότερα και εισπνέουν τον ιό. Όλες οι προβλέψεις είναι μοντέλα σε υπολογιστή, είναι εργαλεία για να μας καθοδηγούν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Σαφώς διαπιστώνεται μια ύφεση, αλλά δεν έχει σταματήσει η επιδημία και ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά εβδομάδα παραμένει υψηλά. Ευελπιστούμε να μην επιβεβαιωθούν τα ακραία σενάρια για την πανδημία. «Ευτυχώς» όπως αναφέρει ο κ. Μεταλλίδης, «τα παιδιά του δημοτικού έχουν προσαρμοστεί καλά με την χρήση της μάσκας και προσέχουν να τηρούν τα μέτρα υγιεινής».

Παράλληλα, ο κ. Μεταλλίδης συνιστά προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου και για την γρίπη. «Πέρυσι είχαμε ελάχιστα κρούσματα γρίπης, λόγω των αυστηρών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον κορωνοϊό. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η χρήση της μάσκας. Όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλειφθεί το εμβόλιο κατά της γρίπης».

Για την επερχόμενη εποχική γρίπη ο εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των επιπτώσεων των αναπνευστικών ασθενειών στον πληθυσμό και την ακόλουθη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας εν μέσω πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος