Ο απόηχος από τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου για τη χθεσινή μαζική προσέλευση στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων για τη διαδικασία να είναι έντονες.

«Το στοίχημα που έθεσε ο Α. Τσίπρας κερδήθηκε» τονίζουν σε ανακοίνωσή του. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας κατάφεραν να ξεπεράσουν σημαντικά τον «εξαψήφιο» πήχη – αριθμό στις κάλπες της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες

-Τρία χρόνια μετά το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πλέον πάνω από 172.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη σημερινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους από το 2019 και σημαντική κοινωνική γείωση.

-Σημειώνουν εδώ ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει εξάλλου ήδη από το Σάββατο πριν τις εσωκομματικές εκλογές στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως εάν καταφέρει να πετύχει διπλασιασμό των μελών (δηλαδή θα φθάσουν 120.000) θα είναι απολύτως επιτυχημένη η διαδικασία.

– Πέτυχε, όπως λένε «να ενισχύσει πολύ σημαντικά με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον βάλει σε κινητοποίηση, για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών

– Επίσης να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως δέκα χρόνια μετά το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι).

Πώς σχολιάζει τη διαδικασία η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο κ. Τσιπρας νίκησε τον κ. Τσίπρα και ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη θέση του μετά την επερχόμενη ήττα

«Όσο για τους πανηγυρισμούς για τη συμμετοχή αρκεί να θυμίσουμε τους αριθμούς: στις κάλπες για εκλογή Προέδρου της ΝΔ έλαβαν μέρος 404.000 πολίτες και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 πολίτες. Η σύγκριση μιλάει από μόνη της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η απάντηση της Κουμουνδούρου στην κριτική

«Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σε μια διαδικασία όπου ψήφιζαν όχι μόνο μέλη αλλά ακόμη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων έλαβε 115.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 173.000 στον δεύτερο. Αντιστοίχως ο κ. Ανδρουλάκης 98.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 139.000 στον δεύτερο. Πόσοι από αυτούς είναι μέλη των κομμάτων τους ας μην το ψάξουμε καλύτερα» απάντησε από την πλευρά της ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σεβασμό στις εσωτερικές διαδικασίες όλων των κομμάτων

Πηγές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τονίζουν ότι σέβονται τις εσωτερικές διαδικασίες όλων των κομμάτων. Εξάλλου όλοι υιοθετούν τις ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες, που πρώτο εφάρμοσε εδώ και δυο δεκαετίες.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά φαίνεται πως δεν επιλέγει ως εκφραστή της πολιτικής αλλαγής τον κ. Τσίπρα», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.

Από την πλευρά της η «Ελληνική Λύση» αναφέρει ότι «η εσωκομματική διαδικασία με έναν υποψήφιο, αποτελεί από μόνη της μία φαρσοκωμωδία».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος