Ο Αχελαίος πολιτισμός του Αιγαίου

Μοναδικά ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή, τα οποία έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη, στην Λέσβο, θα παρουσιαστούν σε Διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιείται στο νησί.

Στο μουσείο βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, σύνεδροι από όλο τον κόσμο άκουσαν για τα αποτελέσματα της 11ετούς έρευνας στα Ροδαφνίδια. Οι ανασκαφές αφορούν τον πρώιμο πολιτισμό του Αιγαίου και την σύνδεση του με ευρήματα από την Αφρική, την ανατολική και δυτική Ασία, καθώς και την Ευρώπη. Οι αρχαιολόγοι θα συγκρίνουν τα ευρήματά τους από τον λεγόμενο παλαιό κόσμο με αυτά που βρέθηκαν στο νησί.

Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη των ανασκαφών Νένα Γαλανίδου, καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, τα ευρήματα της Λέσβου είναι τουλάχιστον μισού εκατ. ετών και είναι μοναδικά. Πρόκειται για λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν σε κοίτες μικρών ποταμών, που εκβάλουν στον κόλπο της Καλλονής και ο οποίος στο απώτερο παρελθόν άλλοτε ήταν μια υφάλμυρη λίμνη και άλλοτε μια πεδιάδα με μικρότερες λιμνούλες, που επέτρεπαν την πλήρως διάβαση.

«Αυτή η τοποθεσία διασυνδέει την Ελλάδα με τον παγκόσμιο χάρτη της παλαιολιθικής εποχής. Τα Ροδαφνίδια είναι η μοναδική αυτής της περιόδου στην περιοχή της  Βαλκανικής και στην Ανατολία».

Τα τεχνολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των εργαλείων είναι κοινά με εκείνα στην βόρειο Αφρική και την αραβική χερσόνησο. Δεν μετακινούντο οι πληθυσμοί, απλώς εξέλισσαν τις τεχνικές και τις ανέπτυσσαν ανάλογα με τα κατά τόπους διαθέσιμα υλικά. Ωστόσο, κάποια εργαλεία που βρέθηκαν στην Λέσβο είναι μοναδικά, όπως ο χειροπέλεκυς, που εμφανίστηκε στην Αφρική πρίν από 1,7 εκατ. χρόνια και χρησιμοποιείτο για 1,5 εκατ. χρόνια. Ο μονής όψεως πέλεκυς εξυπηρετούσε αρχικά όλες τις ανάγκες του κατόχου. Όμως σταδιακά, σε εκείνους τους χρόνους, εμφανίστηκε η διάθεση για επιτυχία, π.χ. στο κυνήγι και για διάκριση μεταξύ των μελών της κοινότητας. Έτσι, ο πέλεκυς εξελίχθηκε σε αμφίπλευρο που πετύχαινε πολλαπλάσια αποτελέσματα.

Για περίπου έναν αιώνα στην Ελλάδα τέτοιου τύπου εργαλεία δεν ξεπερνούσαν τα 10-12 και δεν ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη η χρονολόγησή τους. σήμερα η επιστήμη προσφέρει τα μέσα της ακριβούς χρονολόγησης με τις σωστές ανασκαφές και ο αριθμός αυτών των εργαλείων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 200. Επίσης σύμφωνα με την κ. Γαλανίδου, μόνο στην Λέσβο βρέθηκαν οι πρώτοι μπαλτάδες κοπής των λίθινων πελέκων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος