Ντίνος Κατσουρίδης: 10 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου κινηματογραφιστή (video)

Ο κινηματογραφιστής Ντίνος Κατσουρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1927, ήρθε στην Αθήνα για να ξεκινήσει πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά τελικά τον κέρδισε ο κινηματογράφος. Αποφοίτησε το 1951 από τη σχολή Σταυράκου και εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Φίνος Φιλμ. Ακολούθως συνεργάστηκε με τον μεγάλο Έλληνα κωμικό Θανάση Βέγγο σε 9 ταινίες κατά την περίοδο 1970-1982, με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθέτησε σημαντικές ελληνικές ταινίες όπως το “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;” (1971), “Θανάση πάρε το όπλο σου” (1972) και την εμβληματική κωμωδία “Της κακομοίρας” (1963) με την μοναδική ερμηνεία του Κώστα Χατζηχρήστου στο ρόλο του Ζήκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κατσουρίδης εργάστηκε για περίπου 60 χρόνια στον ελληνικό κινηματογράφο ως βοηθός οπερατέρ, φωτογράφος πλατό, αργότερα ως διευθυντής φωτογραφίας, διευθυντής παραγωγής, παραγωγός και σκηνοθέτης. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ανέλαβε τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ σε ταινίες σημαντικών Ελλήνων σκηνοθετών όπως ο Παντελής Βούλγαρης ο Βασίλης Βαφέας και ο Νίκος Νικολαΐδης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το θάνατο του σπουδαίου ανθρώπου του κινηματογράφου, Ντίνου Κατσουρίδη, στις 28 Νοεμβρίου 2011, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει:

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ – 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΙΝΕΜΑ

(video)


Το τηλεοπτικό πολιτιστικό μαγκαζίνο «Συνεικόνες» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον κινηματογραφιστή Ντίνο Κατσουρίδη με αφορμή την επέτειο 50 ετών προσφοράς του στον Ελληνικό κινηματογράφο (1950-2000). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνέντευξη του Ντίνου Κατσουρίδη στον δημοσιογράφο Κώστα Κωβαίο όπου περιγράφει το πώς ξεκίνησε να εργάζεται στον κινηματογράφο,  μιλάει για την αγάπη του για τον κινηματογράφο ως κινητήριο δύναμη για να ασχοληθεί με πολλές διαφορετικές πτυχές της κινηματογραφικής παραγωγής, από σκηνοθέτης, παραγωγός, διευθυντής φωτογραφίας μέχρι και μοντέρ.

Ο Κατσουρίδης αναφέρεται επίσης στην μακρά του διαδρομή στα ελληνικά κινηματογραφικά πράγματα ως μία γοητευτική πορεία την οποία θα συνεχίσει για όσο αντέχει και μπορεί να προσφέρει. Θυμάται με νοσταλγία τα αστέρια του ελληνικού κινηματογράφου με τα οποία συνεργάστηκε μπροστά αλλά και πίσω από την κάμερα όπως οι Ορέστης Μακρής, Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Λογοθετίδης, Νίκος Σταυρίδης,  Νίκος Ρίζος, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιώργος Τζαβέλλας, Αλέκος Σακελλάριος, Νίκος Τσιφόρος, Ορέστης Λάσκος και Ντίνος Δημόπουλος. Ξεχωρίζει την δεκαετία του 1950 γιατί ταυτίζεται με τη νιότη του στον κινηματογράφο, είναι όπως λέει ο ίδιος «η περίοδος αθωότητας όλων των ανθρώπων που δούλεψαν σε αυτόν αλλά και του ίδιου του ελληνικού κινηματογράφου», μια εποχή αναζήτησης της έκφρασης μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση.

Αναφέρεται επίσης με συγκίνηση στη μετέπειτα συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο από το 1970 μέχρι το 1982, τον οποίο χαρακτηρίζει ως alter ego του, αλλά και με τους νέους κινηματογραφιστές και ηθοποιούς που συνεργάστηκε τις επόμενες δεκαετίες και οι οποίοι, όπως λέει, μοιράστηκαν μαζί του μια νέα ματιά και μια φρέσκια ανάσα για τα κινηματογραφικά πράγματα. Σχολιάζει επίσης τον διπλό χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ως «αιώνιος έφηβος του ελληνικού κινηματογράφου», αλλά και ο «οικοδεσπότης» του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου και εξηγεί ότι αφενός νιώθει ως έφηβος, όχι αιώνιος, γιατί νιώθει τον κινηματογράφο ως κομμάτι της ζωής του, ενώ για τον τίτλο του οικοδεσπότη του Ν.Ε.Κ λέει ότι του ταιριάζει και τον κολακεύει.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μία σύντομη αναφορά και αναδρομή στο σημαντικό έργο και την προσφορά του Κατσουρίδη στον ελληνικό κινηματογράφο με συμμετοχή σε 91 ταινίες από το 1950. Γίνεται αναφορά σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές όπως  «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), «Η άγνωστος» (1956), «Η καφετζού» (1956), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Ο Ηλίας του 16ου» (1959),   «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» (1959), «Λατέρνα φτώχια και φιλότιμο» (1957), «Αλίμονο στους νέους» (1961). Επίσης παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό από την παραγωγή των ταινιών αυτών, καθώς και πλάνα από μερικές από αυτές όπως το «Έγκλημα στα Παρασκήνια» (1960), «Οι αδίστακτοι» (1965), «Θανάση πάρε το όπλο σου» (1972), «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» (1971).

Σκηνοθεσία: ΣΟΡΕΤΤΑ ΚΑΨΩΜΕΝΟΥ

Αρχισυντάκτης: ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΒΑΙΟΣ

Έτος παραγωγής: 2000

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Βλάσης Κομνηνός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος