Νταβίντ Σασόλι για Brexit: “Αναβολή ή καμία συμφωνία”

Άκαρπες ήταν οι συνομιλίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. Ο κ. Σασόλι δήλωσε ότι “δεν υπήρξε καμία πρόοδος”.

Επίσης δήλωσε πως: “Εμείς (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) δεν συναινούμε σε μια συμφωνία που υπονομεύει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και την ειρηνευτική διαδικασία (στο νησί της Ιρλανδίας) ή που θέτει σε κίνδυνο την κοινή μας αγορά.

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές για μια συμφωνία σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή: αναβολή ή καμία συμφωνία”.

Ο Σασόλι τόνισε πως ο Τζόνσον έδωσε αόριστες απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε αναφορικά με τη διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Παράλληλα τόνισε πως ο Τζόνσον επίσης επαναδιατύπωσε στις συζητήσεις τη στάση του ότι δεν θα ζητήσει από την ΕΕ την αναβολή του Brexit, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι “οι προσπάθειες συνεχίζονται” για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με το Λονδίνο για το Brexit, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

“Οι προσπάθειες συνεχίζονται για την εξεύρεση μιας συμφωνίας με τη Βρετανία”, έγραψε ο Μπαρνιέ σε μήνυμά του στο Twitter έπειτα από “μια καλή συνάντηση μεταξύ φίλων” με τον επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας, του οποίου η χώρα είναι στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση “μη συμφωνίας”.

Ιρλανδία: “Πολύ σκληρές οι συνέπειες του Brexit” λέει το “Σιν Φέιν”

Την ανησυχία των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, των κατασκευαστών και της βιομηχανίας τροφίμων στη βόρεια Ιρλανδία θα μεταφέρει σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, σε αυριανές συναντήσεις μαζί τους, η επικεφαλής του κόμματος Σιν Φέιν στη βόρειο Ιρλανδία, Μισέλ Ο’Νιλ.

Το εθνικιστικό κόμμα των καθολικών του Σιν Φέιν, που τάσσεται υπέρ μίας παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, και είχε παραιτηθεί από την συγκυβέρνηση με το ενωτικό DUP, που συμπλέει με την γραμμή της κυβέρνησης του Λονδίνου για το Brexit, συμμετείχε σήμερα σε συναντήσεις με εκπροσώπους των επιχειρήσεων, με τους οποίους συζήτησε τις επιπτώσεις στην οικονομία της βόρειας βρετανικής επαρχίας, μετά από την αποχώρηση από την ΕΕ.

Μετά τις συναντήσεις, η Μισέλ Ο’ Νιλ δήλωσε ότι το κυρίαρχο μήνυμα ήταν ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σκληρές για τον βορρά, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους και ανησυχούν για την προοπτική της απώλειας θέσεων εργασίας και για την οικονομική κατάρρευση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικές ειδήσεις: Λονδίνο σε Βρυξέλλες: Συμβιβαστείτε για το Brexit-Πτώση σημειώνει η στερλίνα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος