Ντ.Κατζομύτη-Food blogger: Η μαγειρική ενεργοποιεί στα παιδιά την πολλαπλή νοημοσύνη

Η μαγειρική ενεργοποιεί στα παιδιά την πολλαπλή νοημοσύνη. Σύμφωνα με την food bloggerΝτιάνα Κατζομύτη, υπάρχουν οχτώ είδη νοημοσύνης και η μαγειρική τα αξιοποιεί στο έπακρο όλα.

Όπως είπε η κα Κατζομύτη, μετά την ξαφνική απώλεια του συζύγου της, θέλησε να ασχοληθεί με κάτι εποικοδομητικό και επέλεξε το αντικείμενο της μαγειρικής, ενώ έβαλε και τα παιδιά της από πολύ μικρή ηλικία σε αυτή τη διαδικασία.

Η νοημοσύνη κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική όσο και ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Σκεφτόμαστε με ήχους, με χρώματα, με λέξεις, με κίνηση, με αριθμούς, με ενσυναίσθηση. Σκεφτόμαστε συνθετικά. Σκεφτόμαστε δημιουργικά, σκεφτόμαστε διαφορετικά και η μαγειρική βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε η κα Κατζομύτη.

Ο κυριότερος εμπνευστής της πολλαπλής νοημοσύνης, είναι ο Howard Gardner, με το βιβλίο του Frames of Mind: Η θεωρία των πολλαπλών τύπων νοημοσύνηςαποτελεί μια κριτική θέση απέναντι στην άποψη ότι γεννιόμαστε με μία μόνο νοημοσύνη, την οποία δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε.

Σύμφωνα µε τη θεωρία αυτή, που βασίζεται σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών ερευνών (ψυχολογικών, ανθρωπολογικών, βιολογικών), η νοημοσύνη μας χωρίζεται σε οχτώ τομείς, οι οποίοι έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου µας. Είναι εξίσου σημαντικοί, όχι όμως και το ίδιο αναπτυγμένοι σε κάθε άτομο. Τα οχτώ αυτά είδη νοημοσύνης προέκυψαν έπειτα από έρευνα του εγκεφάλου, της ανθρώπινης ανάπτυξης, της εξέλιξης και ύστερα από διαπολιτισμικές συγκρίσεις. Υποστηρίζεται, λοιπόν ότι η νοημοσύνη είναι προϊόν μιας μακράς και συμμετοχικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της φύσης (βιολογικές δυνάμεις και κληρονομικές προδιαθέσεις) και της ανατροφής (περιβαλλοντικές δυνάμεις και εμπειρίες της ζωής). Η νοημοσύνη δημιουργείται βιολογικά, αλλά ο βαθμός ανάπτυξής της εξαρτάται από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς στη χρήση και ενίσχυση της νοημοσύνης και όσο καλύτερη καθοδήγηση και ενθάρρυνση δέχεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα νοημοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος