Νο1 στις προτιμήσεις των τουριστών η Κρήτη – Μεγάλη αύξηση κρατήσεων από τις χώρες – πυλώνες του κρητικού τουρισμού

Η Κρήτη οδηγεί την κούρσα της φετινής τουριστικής περιόδου στην χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων, είναι ο No 1 ελληνικός προορισμός, με την Ρόδο και την Κω να ακολουθούν στις προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών.

Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της φετινής σεζόν, παρά τους “κραδασμούς” που προκαλούν η ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως είπε, η φετινή σεζόν, με βάσει τις προκρατήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, φαίνεται ότι κινείται λίγο πιο πάνω από τα επίπεδα του 2019. Ωστόσο, εκτίμησε ότι στο τέλος της οι αφίξεις τουριστών θα φτάσουν το 80% – 90% της τελευταίας κανονικής, πριν την έναρξη της πανδημίας, τουριστικής περιόδου.

Ήδη, όπως ανέφερε, σε επίπεδο προκρατήσεων, καταγράφεται μεγάλη αύξηση από την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ πολύ καλές είναι οι ροές και από την Ολλανδία και το Βέλγιο. Στον αντίποδα, η Κρήτη μετρά σημαντικές απώλειες τουριστών από την Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για το “πάγωμα” που παρατηρείται στις κρατήσεις από την Πολωνία, το οποίο ο κ. Πελεκανάκης απέδωσε στον ψυχολογικό παράγοντα. Ωστόσο, ο ψυχολογικός παράγοντας και συγκεκριμένα η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας, φαίνεται ότι υπερκεράζει την ανησυχία των ευρωπαίων τουριστών λόγω ακρίβειας και πολέμου. Και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κρήτη είναι ένας κοντινός, ασφαλής προορισμός, με χαρακτηριστικά που δεν προσιδιάζουν σε νησί, λόγω της μεγάλης έκτασης και του πλούτου σε φυσικό περιβάλλον, πολιτισμό και ιστορία οι λόγοι αυτοί έχουν οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος από χώρες, στις οποίες έτσι κι αλλιώς στηρίζεται ο κρητικός τουρισμός.

Προς το παρών, πάντως, ένα μικρό ποσοστό των ξενοδοχείων της Κρήτης έχουν ανοίξει. Όπως εκτίμησε ο κ. Πελεκανάκης, κατά τη διάρκεια του Καθολικού Πάσχα άνοιξε περίπου το 10% των ξενοδοχείων του νησιού, κατά κύριο λόγο σε τουριστικές περιοχές πέριξ των δύο μεγάλων αεροδρομίων, σε Ηράκλειο και Χανιά. Ωστόσο, όπως είπε, τα ξενοδοχεία αυτά είχαν πολύ μεγάλες πληρότητες, που έφτασαν ακόμη και στο 100%.

Από την 1η Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν στο σύνολό τους οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Κρήτης, σηματοδοτώντας επί της ουσίας την έναρξη της τουριστικής περιόδου, κάτι που συμβαίνει νωρίτερα συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου έκδηλη είναι και η ανησυχία που εκφράζεται αναφορικά με τις αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη, αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό στα ξενοδοχεία. Όπως είπε ο κ. Πελεκανάκης, παρότι ένα μεγάλο μέρος των 5.000 κενών, που είχαν πριν την έναρξη της σεζόν τα ξενοδοχεία του νησιού, έχει καλυφθεί, εξακολουθούν να παραμένουν περί τα 2.000 – 2.500. Και καθώς πολλά από αυτά αφορούν ειδικευμένο προσωπικό (μάγειρες κ.α.) αρκετές επιχειρήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος