Νίκος Καρανταγλής: Αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών

Τριπλασιασμός των κρουσμάτων από 7,5% στο 20% καταγράφεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και παιδιάτρους, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολίων σε λίγες ημέρες.

Ο Νίκος Καρανταγλής επιστημονικός συνεργάτης στην 3η παιδιατρική κλινική του ΑΠΘ υπενθυμίζει τι συνέβη στο πρώτο κύμα της πανδημίας: «Τόσο στο Ιπποκράτειο όσο και σε άλλα νοσοκομεία ολόκληρες κλινικές, οι γιατροί και το νοσηηλευτικό προσωπικό κολλούσαν ο ένας τον άλλον και το μετέδιδαν στους ασθενείς. Να τηρούνται  τα μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά αυτά δεν αρκούν, γιατί μπορεί να χαθεί κόσμος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί». Είναι κατανοητή η συζήτηση για τους γονείς σχετικά με τα παιδιά, αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ πως οι γιατροί και νοσηλευτές, που γνωρίζουν ότι τα εμβόλια είναι η σημαντικότερη ανακάλυψη της ιατρικής είναι τα εμβόλια να έχουν αναστολές, σημειώνει ο κ. Καρανταγλής.

Η αναστολή είναι σωστό μέτρο και οι αριθμοί απαντούν σε όσους επιχειρηματολογούν ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μεταδίδουν τον ιό. «Το 10% είναι εμβολιασμένοι και το 90% ανεμβολίαστοι από εκείνους που καταλήγουν στις ΜΕΘ. Επίσης διαπιστώνουμε ότι έχουμε περισσότερες νοσήσεις σε  μικρότερες ηλικίες. Για ποιο λόγο; Γιατί είναι οι λιγότερο εμβολιασμένοι. Εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί περνούν πολύ πιο ήπια την αρρώστια. Για αυτό κάνουμε τα εμβόλια».

«Επίσης έχουμε τα long-covid και post-covid effects. Ένα ποσοστό 5-10% από όσους νοσούν για μεγάλο διάστημα δεν μπορούν να συνέλθουν για μεγάλο διάστημα. κάθε ασθενής από εκείνους που θα έχουν τέτοια συμπτώματα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και αντιμετωπίζεται διαφορετικά».

Αυτό που προτείνουμε είναι ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 12 – 17 ετών, καθώς τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά σε σχέση με την νόσηση.

Οι γονείς θα αποφασίσουν αν θα το κάνουν στο παιδί τους και με ποια κριτήρια, δηλαδή τι θα φέρει μετά σε περίπτωση που ενδεχομένως θα κολλήσει, π.χ. σε σχέση με το αν θα πάει στο σχολείο. Η καλύτερη επιλογή γίνεται σε συνεργασία με τον παιδίατρο.

«Ενώ στην αρχή θεωρούσαμε ότι τα παιδιά δεν προκαλούν πρόβλημα μετάδοσης του ιού», εξηγεί ο κ. Καρανταγλής «είδαμε ότι η εγγύτητα της επαφής του άρρωστου παιδιού με γονείς και παππούδες αυξάνει την μεταδοτικότητα. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα ως προς την μεταδοτικότητα και την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος