Ν.Φαραντούρης στο Πρώτο: Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι πια διακοσμητικό,τίποτα δεν περνάει χωρίς την έγκρισή του-Έχει σημασία ποιοι ευρωβουλευτές θα νομοθετούν (audio)

“Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη για να αναχαιτιστεί η κλιματική κρίση, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται ανταποδοτικά μέτρα προς όφελος των πολιτών και των αγροτών και όχι να σχεδιάζονται πολιτικές ερήμην τους”. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τον Γιώργο Χ. Παπαγεωργίου, ο Kαθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης. 

Ο κ. Φαραντούρης υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες διότι από το ευρωκοινοβούλιο περνούν υποχρεωτικά πλέον όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. οι οποίες ρυθμίζουν περίπου το 80-90% της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη

«Με την αρχή της συναπόφασης – εξήγησε ο κ. Φαραντούρης- , τίποτα δεν περνάει πλέον στην Ε.Ε. εάν δεν συν αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι προτάσεις της Επιτροπής περνούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στους υπουργούς και καταλήγουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν το ευρωκοινοβούλιο “τα στυλώσει” που λέμε, δεν περνάει η νομοθεσία και ξαναγυρίζει πίσω στους υπουργούς για να τροποποιηθεί». Επομένως, τόνισε ο κ. Φαραντούρης, έχει σημασία ποιον θα στείλει ο ψηφοφόρος στις Βρυξέλλες για να νομοθετήσει και να διεκδικήσει για λογαριασμό της κοινωνίας. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαραντούρης: «Ακούω συχνά να λένε κάποιοι “η Ευρώπη και η Ελλάδα, η Ελλάδα και η Ευρώπη”, αλλά δεν είναι έτσι. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα. Και το λέω αυτό διότι δεν υπάρχει, ας πούμε, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η Ελληνική Εισαγγελία. Υπάρχουν οι δικαστικές αρχές στα κράτη μέλη και στην Ευρώπη που συνεργάζονται για τη διαλεύκανση υποθέσεων, όπως υπάρχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, όπως υπάρχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνεργάζεται νομοθετικά με τα ελληνικά, σουηδικά, γαλλικά και οποιαδήποτε άλλα κοινοβούλια των κρατών μελών στη θέσπιση νόμων που διέπουν την καθημερινότητά μας».

Η  γυναικοκτονία 

Ο κ. Φαραντούρης αναφέρθηκε επίσης στην τραγική γυναικοκτονία που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη λέγοντας ότι «εδώ και τέσσερις μήνες στη Γενική Γραμματεία Ισότητας βρίσκεται η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών. Το τι γίνεται στην Ελλάδα απασχολεί όλη την Ευρώπη και τους θεσμούς της, είτε πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε πρόκειται για το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν καταγράφονται απλά και μόνο οι πολιτικοί συσχετισμοί Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ούτω καθεξής, τόνισε ο κ. Φαραντούρης, αλλά «υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο διακύβευμα. Τι είδους δημοκρατία. Τι είδους κράτος δικαίου, Τι είδους κράτος πρόνοιας, Τι είδους Ευρώπη θέλουμε και ποιο ρόλο έχει η χώρα μας σε αυτή την υπόθεση».

Πράσινη μετάβαση

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, ο κ. Φαραντούρης υπογράμμισε ότι η απειλή είναι πραγματική και η Αθήνα κινδυνεύει να γίνει Κάιρο σε λίγα χρόνια καθώς και ότι το κόμμα του είναι υπέρ των μέτρων για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα. Όμως, τόνισε, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας και ανέφερε το εξής παράδειγμα:  «Πιστεύω ολόθερμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν πιστεύω στο να φυτεύουμε δέκα ανεμογεννήτριες σε μία βουνοκορφή, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς την κοινωνία να έχει συμμετοχή και ανταποδοτικότητα. Διότι εκεί θα δούμε ακόμα και προοδευτικές τοπικές κοινωνίες να λένε: “δεν μπορούν τρεις εταιρείες να νέμονται τα βουνά μας και τις πλαγιές μας κι εμείς να μην έχουμε καμία ανταποδοτικότητα σε αυτή τη δραστηριότητα».

«Η παράταξη μας λέει ναι στην πράσινη ενέργεια, αλλά όχι σε ένα καθεστώς ζούγκλας και αναρχίας, να καίγονται δάση, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες. Διότι αυτή η λογική θα διώξει τον κόσμο από την κλιματική μετάβαση και θα τον στρέψει απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία» είπε ο κ. Φαραντούρης και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα ευρωβουλή θα προωθήσει ανάλογες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις. 

Οι αγρότες

Για το θέμα της πράσινης γεωργίας και τις διαμαρτυρίες των αγροτών, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι υποκριτικό και άδικο να υποχρεώνονται οι Ευρωπαίοι αγρότες σε υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, αλλά να αφήνονται ελεύθερες οι εισαγωγές από τρίτες χώρες προϊόντων που δεν τις πληρούν και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη στην επόμενη Ευρωβουλή για αλλαγές υπέρ του Έλληνα και του Ευρωπαίου Αγρότη. Ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με μοχλό τις περιβαλλοντικές πολιτικές μπορεί και πρέπει να παλέψει στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το καθεστώς των εισαγωγών από την Κίνα, ηλιακών πάνελ και άλλων προϊόντων, προς όφελος της παραγωγής στην Ευρώπη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος