Νικητής στο νήμα ο Βαν Ντερ Μπέλεν – “Πράσινο” φράγμα στην ακροδεξιά (video)

Ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, είναι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας, μετά από μία μάχη “στήθος με στήθος”, με όλη τη σημασία της λέξης, με τον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος αναγνώρισε ήδη την ήττα του. 

Το αποτέλεσμα των αυστριακών εκλογών ανέλυσε μιλώντας στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ουρλρικε Λουνατσεκ.

Τη νίκη στον Βαν Ντερ Μπέλεν, τον οποίο υποστήριξαν οι “Πράσινοι”, έδωσαν οι επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, σχεδόν ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Ένας μικρός αριθμός –μόλις 31.026 ψήφοι– αποδείχθηκε καθοριστικός για την επικράτησή του έναντι του αντιπάλου του, του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της κάλπης διατηρούσε προβάδισμα, με ποσοστό 51,9% έναντι του 48,1% του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Το αποτέλεσμα αυτό αναστράφηκε, με τον συνυπολογισμό των επιστολικών ψήφων υπέρ του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν να τον φέρνουν στο 50,3% (συνολικά 2.254.484 ψήφοι), έναντι ενός 49,7% (2.223.458 ψήφοι) του Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος, λίγο πριν ανακοινωθεί το επίσημο τελικό αποτέλεσμα από τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, παραδέχθηκε την ήττα του με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η πρώιμη παραδοχή της ήττας του από τον υποψήφιο των Ελευθέρων προφανώς σκόπευε να προλάβει την προσβολή του εκλογικού αποτελέσματος, στην οποία φέρεται να προετοιμαζόταν να προβεί η ηγεσία των Ελευθέρων, η οποία αναμένεται να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών το μεσημέρι της Τρίτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου του ίδιου με τον αρχηγό του κόμματος, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στην μεταπολεμική ιστορία της ο οποίος δεν προέρχεται από ένα των δύο κομμάτων που κυβερνούν στη χώρα μετά το 1945: το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως ο διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος με δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο συνεχάρη ήδη θερμά τον διάδοχό του, λίγο μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος.

Στις δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε πως το οριακό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έδειξε πως δεν είναι λάθος να τονίζεται πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση ότι “κάθε ψήφος μετράει” και πως το εκλογικό δικαίωμα κατακτήθηκε με αγώνες και πρέπει να ασκείται πάντα.

Γεγονός πάντως είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα προκάλεσε ανακούφιση στην Ευρώπη που βλέπει ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστικά και ξενοφοβικά κόμματα να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς μέσω Twitter: «Είναι ανακούφιση να βλέπουμε τους Αυστριακούς ν’ απορρίπτουν το λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Καθένας στην Ευρώπη πρέπει να διδαχθεί από αυτό».

Η ανακούφιση συνοδεύεται ωστόσο από προβληματισμό για τη μεγάλη άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη όπως απεικονίζεται στο χάρτη του βρετανικού BBC βάσει των πρόσφατων εκλογών συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής αναμέτρησης στην Κύπρο.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα για τον Βαν Ντερ Μπέλεν είναι να ξαναενώσει τη διχασμένη αυστριακή κοινωνία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος