Ξεκάθαρη νίκη, που χαρακτηρίζεται ως “ήττα του λαϊκισμού και ανάσα για την Ευρώπη”, εξασφάλισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο νεότερος πλέον αρχηγός του γαλλικού κράτους. Η επικράτηση του 39χρονου έναντι της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σημαδεύτηκε ωστόσο από την υψηλή αποχή, της τάξης του 24,95%, ενώ τα λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια ανέρχονται στο 9%.
https://twitter.com/ERTsocial/status/861323581971673088
“Δεν έχω λευκή επιταγή”, τόνισε ο νικητής του β΄γύρου με το βλέμμα ήδη στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου και στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση για το νεόκοπο κίνημα “Εμπρός” (“En marche”).
O όγδοος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, συγκέντρωσε το 66,01% των ψήφων έναντι 33,99% της Λεπέν, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.
Mπροστά στην πυραμίδα του Λούβρου, βαδίζοντας μόνος στην αυλή του άλλοτε βασιλικού παλατιού υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, του ύμνου της ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε όλους όσοι των ψήφισαν, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν συμμερίζονται την πολιτική του ιδεολογία, δεσμευόμενος ότι θα κάνει «τα πάντα» ώστε οι εκλογείς να μην έχουν πλέον «κανέναν λόγο να ψηφίσουν τα άκρα».
«Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις εναντίον των διχασμών που μας υπονομεύουν», υποσχέθηκε ο πρώην τραπεζίτης, που διαβεβαίωσε ότι αντιλαμβάνεται την «οργή», τη «σύγχυση», τις «πεποιθήσεις» αυτών που ψήφισαν την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN).
https://twitter.com/ERTsocial/status/861316493920935936
Λίγη ώρα πριν η σύζυγός του Μπριζίτ, 24 χρόνια μεγαλύτερή του, ανέβει στο βήμα, υπό τις επευφημίες του πλήθους.
Έξι εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (την 11η και τη 18η Ιουνίου), ο πρώην υπουργός Οικονομίας (2014-2016) του απερχόμενου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν και τους ψηφοφόρους να του δώσουν «μια αληθινή, ισχυρή πλειοψηφία της αλλαγής».
Ο Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις—την ενδημική ανεργία (10%), την απειλή της τρομοκρατίας, την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζουν ήδη οι μετεκλογικές αναλύσεις.
Η Μαρίν Λεπέν, υπέστη ήττα, αλλά από το 20% του πρώτου γύρου, έφτασε με επιπλέον 3 εκατομμύρια ψήφους στο 33% και εξέφρασε ικανοποίηση για το «ιστορικό» αποτέλεσμα του κόμματός της, που κατ’ αυτήν αποτελεί πλέον την «μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης» στη Γαλλία.
https://twitter.com/ERTsocial/status/861283640092889090
Η νίκη του Μακρόν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από Ευρωπαίους ηγέτες που ήλπιζαν σε γαλλικό ανάχωμα ενάντια στην άνοδο των εθνικιστών στη Γηραιά Ήπειρο ενώ το ευρώ κατέγραψε άνοδο στις αγορές συναλλάγματος στην Ασία μετά τη νίκη Μακρόν, φθάνοντας σε υψηλό εξαμήνου πριν υποχωρήσει ξανά.
Στο Παρίσι, ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων.
Ωστόσο σε βιομηχανικά κέντρα, έγιναν «αντικαπιταλιστικές» διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν κι από επεισόδια.
https://twitter.com/enough14/status/861301402957742083
«Μακρόν άδειασέ μας τη γωνιά, αντίσταση και δολιοφθορά» (“Macron dégage, résistance et sabotage”), φώναζαν διαδηλωτές στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία.
Πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
“Σχέδιο και όχι πρόγραμμα” έχει εξαγγείλει ο Μακρόν, με άξονα την ευρεία μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την ενίσχυση των γαλλογερμανικών σχέσεων.
Η Λεπέν από την άλλη υποσχέθηκε μια «πολιτική ανασύνθεση μεγάλου εύρους» στο κόμμα της, ακόμα και “αλλαγή ονόματος”.
Η Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από 10,5 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (7,7 εκατ.), αντίθετα με τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, που ελάχιστα είχε αυξήσει το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ το 2002.
Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, που αποκλείστηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο, αναμένεται να επιχειρήσουν ρεβάνς στις βουλευτικές εκλογές.
Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών) καλεί εξάλλου τους Γάλλους να ενωθούν γύρω του για να αντισταθούν στον «νέο μονάρχη-πρόεδρο».
“Νεότερος και από τον Λουδοβίκο Ναπολέων Βοναπάρτη (μετέπειτα αυτοκράτορα) που έγινε πρόεδρος στα 40 του, το 1848, ο Μακρόν δεσμεύεται ότι θα αναλάβει τα ηνία το αργότερο ως τις 14 Μαΐου με “σταθερή κυβέρνηση”.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
Σχετική είδηση:Γαλλία: Πρόεδρος ο Εμμανουέλ Μακρόν-«Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη» (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος