Νικαράγουα: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να απαιτήσει από τη Γερμανία να σταματήσει την υποστήριξη στο Ισραήλ ενόψει της επίθεσης στη Γάζα

Η Νικαράγουα ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) να απαιτήσει από τη Γερμανία «να σταματήσει να παρέχει» πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ «εν όψει της εκστρατείας καταστροφής» του παλαιστινιακού λαού.

Σε παρέμβαση ενώπιον των δικαστών του ICJ, ο πρεσβευτής της Νικαράγουας στη Χάγη, Carlos José Arguello Gómez, κατήγγειλε επίσης ότι το Βερολίνο διευκολύνει τη διάπραξη μιας γενοκτονίας στη Γάζα με την απόσυρση της χρηματοδότησης  στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης ( UNRWA).

Σύμφωνα με τον Arguello Gómez, «οι σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» διαπράττονται με «ανοιχτό» τρόπο. «Έχουν γίνει μάρτυρες στο έδαφος από χιλιάδες άνθρωποι και έχουν δει μέσω των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων πιθανώς η πλειοψηφία του κόσμου».

«Οι υποχρεώσεις είναι σαφείς» και «όχι μόνο» υποδηλώνουν ότι τα κράτη «δεν επιτρέπουν ή βοηθούν στη διάπραξη (εγκλημάτων), αλλά πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν τον σεβασμό των θεμελιωδών κανόνων και να αποτρέψουν την παραβίασή τους», πρόσθεσε.

Και η Γερμανία “έχει παραβεί αυτές τις υποχρεώσεις”, δήλωσε ο Arguello, ο οποίος ζήτησε επίσης από το Βερολίνο να κάνει διάκριση μεταξύ “του εβραϊκού λαού” και των ισραηλινών αρχών.

“Η Γερμανία επιβεβαιώνει ότι η υποστήριξή της στο Ισραήλ είναι ένας κρατικός λόγος για την ιστορική αντιμετώπιση του εβραϊκού λαού κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος. Είναι μια κατανοητή και αξιέπαινη πολιτική εάν απευθύνεται στον εβραϊκό λαό “, τόνισε.

« Οι αληθινοί φίλοι του εβραϊκού λαού πρέπει να τονίσουν τη διαφορά : τα εβραϊκά θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα ένιωθαν συμπάθεια και θα συμπάσχουν τους περισσότερους από 30.000 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων 25.000 μητέρων και παιδιών, που σφαγιάστηκαν μέχρι στιγμής στην Παλαιστίνη, και τους 20.000 ορφανά παιδιά, με δύο μητέρες δολοφονημένες κάθε ώρα», κατήγγειλε.

Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις κατηγορίες της Νικαράγουας με ανακοίνωσή του στο κοινωνικό δίκτυο X.

 «Η Γερμανία δεν παραβιάζει τη σύμβαση για τη γενοκτονία ή το ανθρωπιστικό δίκαιο ούτε άμεσα ούτε έμμεσα», είπε.

« Η εκπροσώπηση της Νικαράγουα ήταν αποσπασματική  και αύριο θα εξηγήσουμε  στο Διεθνές Δικαστήριο πώς αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας», κατέληξε.

Το ICJ πραγματοποιεί ακροάσεις αυτή τη Δευτέρα και την Τρίτη σχετικά με την ανάγκη έκδοσης προληπτικών μέτρων κατά της Γερμανίας σε μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο από τη Νικαράγουα, η οποία κατηγόρησε το Βερολίνο ότι δεν προσπαθεί να «αποτρέψει μια εύλογη γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων της Γάζας.

Αυτή η διαδικασία είναι ξεχωριστή από εκείνη που ξεκίνησε η Νότια Αφρική στα τέλη Δεκεμβρίου για να κατηγορήσει το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία (1948) με τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα.

Το ICJ εξέδωσε προληπτικά μέτρα τον Ιανουάριο για να απαιτήσει από το Ισραήλ να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά» μέτρα για να αποτρέψει τη διάπραξη γενοκτονίας.

RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος