Νέος αναπτυξιακός νόμος: Η παρουσίαση των βασικών διατάξεων

Τις βασικές διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς και τις διαδικασίες επιτάχυνσης των στρατηγικών επενδύσεων που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασαν ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως μετά τις γιορτές.

Η μείωση της γραφειοκρατίας και η χορήγηση ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων είναι τα βασικά χαρακτηριστικά δύο νομοσχεδίων που φέρνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα κίνητρα θα είναι φορολογικά, φοροαπαλλαγές, για μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, ενώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις θα υπάρχει το κίνητρο της επιχορήγησης, που μπορεί να φτάσει σε ποσοστό έως και 70%, όπως είπαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Όσον αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας, επιταχύνονται πολύ οι διαδικασίες. Ο στόχος είναι οι φάκελοι για νέες επενδύσεις να κατατίθενται, να αξιολογούνται και να υπάγονται στα αναπτυξιακά σχέδια μέσα σε 60 ημέρες, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν περίοδοι που το διάστημα για να αξιολογηθεί ένα επενδυτικό σχέδιο μπορούσε να ξεπεράσει τα 2-3 χρόνια.

Οι δύο υπουργοί σημείωσαν ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν χιλιάδες, καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας.

Προωθείται, επίσης, άλλο ένα νομοσχέδιο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση μέσω της απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Σε αυτές τις περιοχές, όλες οι εκτάσεις που έχει η ΔΕΗ, περίπου 46.000 στρέμματα, θα μεταβιβαστούν στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει την αποκατάστασή τους. Θα δημιουργηθούν κυρίως χώροι αναψυχής για τους κατοίκους και ένα μικρό κομμάτι θα δοθεί για βιομηχανική εκμετάλλευση. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2023 εκτός από τη μονάδα της Πτολεμαΐδας που θα κλείσει το 2028.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος