Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών – Επιμένει η κόντρα για ακρίβεια και παρακολουθήσεις

Για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, όπως επισήμανε στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν πρέπει να υπάρξει προεκλογική πλειοδοσία. Η ενεργειακή κρίση, πάντως, αλλά και η υπόθεση των παρακολουθήσεων, εξακολουθούν να ρίχνουν νερό στον Μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πολιτική πόλωση σημειώνεται για το χρόνο των εκλογών, με την κυβέρνηση να επιμένει σε εξάντληση της τετραετίας και την αξιωματική αντιπολίτευση να υπεραμύνεται της απλής αναλογικής ζητώντας πολιτική αλλαγή.

«Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα γίνουν με την απογραφή του 2021, δεδομένου ότι η τελευταία απογραφική πράξη στο τέλος Φεβρουαρίου, οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο και μετά, σημαίνει ότι θα γίνουν οι εκλογές με την απογραφή που ολοκληρώθηκε πέρυσι» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση με απλή αναλογική. Από την πλευρά μας έχουμε μιλήσει συγκεκριμένα, προγραμματικά για το τι θα κάνουμε, για την ενέργεια, για το μισθό. Με κάθε δύναμη που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική, εμείς είμαστε εδώ» σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η ενεργειακή κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία δίνοντας πάντα έμφαση στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας το μέρισμα της ανάπτυξης μοιράζεται δίκαια στους πολίτες στα πλαίσια των στόχων που έχουμε θέσει και αυτή είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες και ολόκληρο το 2023» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εύχομαι πραγματικά η Ευρώπη να μπορέσει να βρει λύση, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρα από τα επιμέρους συμφέροντα και τις δεσμεύσεις που έχει το κάθε κράτος να μπορέσουν να σκεφτούν και το συλλογικό καλό» υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πολιτικά πυρά με αιχμή την ακρίβεια ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα με την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει «η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να βυθίσει την κοινωνία στην ακρίβεια».

Πολιτική κόντρα για τις παρακολουθήσεις

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασε η επιτροπή Θεσμών Διαφάνειας για την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων σχετικά με τις καταγγελίες Σπίρτζη, περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του. Ένταση, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε η ακρόαση της εισαγγελέως της ΕΥΠ.

Επικριτικός για τις δηλώσεις της εισαγγελέως της ΕΥΠ, ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Δήλωσε θρασύτατα ότι κατά την ανέλεγκτη κρίση της μπορεί να παρακολουθουσει ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον θεωρεί ότι πάει να πουλήσει την πατρίδα. Πρόκειται για προσβολη στη δημοκρατία, στο πολίτευμα, στο Κοινοβούλιο, τους θεσμούς» .

Όπως σημειώνουν πηγές της ΝΔ: Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δημιουργούν εντυπώσεις από το τίποτα, καταφεύγοντας σε φθηνές σοφιστείες. Η υποθετική απάντηση σε ένα υποθετικό ερώτημα της εισαγγελέως κας Βλαχου, ελλείψει επιχειρημάτων και στοιχείων αναγορεύθηκε σε «μείζον» θέμα και φυσικά διαστρεβλώθηκε.

«Στον κατήφορο συνεχίζει να κατρακυλά η κυβέρνηση της ΝΔ μετά από δυο σκάνδαλα υποκλοπών και συγκάλυψης» σχολίασε η Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η συνεδρίαση είχε ζητηθεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος