Νέο μέτωπο στην Ηλεία – Bιβλική καταστροφή στις Κεχριές (video)

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Ηλεία όπου μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν την φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Γραμματικό, Λαντζοΐου. Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι εικόνες από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορίνθου.

Με το που κόπασαν οι δυνατοί άνεμοι και η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, οι εικόνες στο σημείο αποκάλυψαν το μέγεθος της καταστροφής. Εκατοντάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη, περιουσίες καταστράφηκαν, ενώ θλιβερό ήταν το θέαμα των καμένων ζώων που δε γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα.

Στην Ηλεία

Mαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στο Λατζόι απειλώντας χωριά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το πύρινο μέτωπο που εκτείνεται σε ακτίνα 10 χιλιομέετρων κατευθύνεται προς το Χελιδόνι και την περιοχή Πουρνάρι και Καυκανιά με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας σε ετοιμότητα να δώσει εντολή να εκκενωθούν χωριά αν χρειαστεί. Στο Χελιδόνι έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς. 119 πυροσβέστες με 34 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν πέντε ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν μόλις έπεσε το φως της ημέρας. Το μέτωπο είναι μήκους δέκα χιλιομέτρων.

Για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι στο χωριό Χελιδόνι, έχουν συγκεντρωθεί, σε ασφαλές σημείο της κοινότητας.

Στο Γραμματικό Ηλείας μετέβη εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας  Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Νέο μέτωπο στην Ηλεία – Bιβλική καταστροφή στις Κεχριές (video)
Ξυλοκέριζα Κορινθίας,- φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Ψωμάς

Στις Κεχριές

Κάτοικοι στις Κεχριές, το Γαλατάκι, τον Άγιο Ιωάννη και τα Αθίκια μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η επέλαση της φωτιάς.

Οι φλόγες έφθασαν σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι της Φανερωμένης, χωρίς ευτυχώς να προξενήσουν ζημιές. Όπως δήλωσε ο Ηγούμενος: “η φωτιά έφθασε εδώ στην ευθεία στα χίλια μέτρα – ήταν καίρια η αντίδραση της Πυροσβεστικής” και ο υπεύθυνος φύλαξης συμπληρώνει πως: “μας είπαν από την Πυροσβεστική σε δέκα λεπτά να εκκενώσουμε το μοναστήρι, όπως κι έγινε”.

Δύσκολη ήταν και η περασμένη νύχτα για τους κατοίκους στην Κορινθία που ζουν τον πύρινο εφιάλτη από το μεσημέρι της Τετάρτης, που πάλευαν με τις μάνικες και τα λάστιχα μέχρι αργά το βράδυ.

Η μεγάλη φωτιά το μέτωπο της οποίας ξεπέρασε τα 30 χιλιόμετρα, βρίσκεται πλέον σε ύφεση μετά από πενήντα και πλέον ώρες. Μόνο κάποιες μικρές εστίες στα ανατολικά των Κεχριών, συνεχίζουν να απασχολούν τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Υπολογίζεται ότι χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη, ενώ κάηκαν σπίτια, αγροικίες, ελαιώνες και αιγοπρόβατα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής πέντε κοινοτικά διαμερίσματα του δήμου Κορινθίων, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τα χωριά Ξυλοκέριζα, Σοφικό, Αθίκια, Γαλατάκι και Άγιος Ιωάννης.

“Έχουν καταστραφεί αγροτικές καλλιέργειες, έχει γίνει μεγάλη ζημιά στο δάσος και υπάρχει και κίνδυνος πλημμυρών”, δήλωσε ο Βασίλης Νανόπουλος, δήμαρχος Κορινθίων.

Το απόγευμα της Πέμπτης εκκενώθηκε η μεγάλη κατασκήνωση στο Σοφικό. Πάνω από 1200 παιδιά που βρίσκονταν σε αυτή, μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο Αριστοτέλειο σχολείο στο Λουτράκι.

Δύο είναι τα σημεία που εστιάζει η Πυροσβεστική αυτές τις ώρες. Πρόκειται για την δασώδη και δύσβατη έκταση ανάμεσα στο Χιλιομόδι και τα Αθίκια αλλά και αυτή μεταξύ του Άγιου Ιωάννη και του Ρυτού, όπου ευτυχώς δεν απειλούνται κατοικίες.

Επί τόπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Νέο μέτωπο στην Ηλεία – Bιβλική καταστροφή στις Κεχριές (video)Ο απολογισμός του Πυροσβεστικού Σώματος

Την εικόνα των συμβάντων του τελευταίου 24ωρου (από 7μμ της 23/7/2020 έως τις 7μμ της 24/7/2020), έδωσε στη δημοσιότητα το Πυροσβεστικό Σώμα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει: “εκδηλώθηκαν 64 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 1028 πυροσβέστες, 331 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις Κεχριές Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες καύσεις. Συνολικά επιχειρούν 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., 8 Ε/Π και 8 Α/Φ. Για τον συντονισμό από αέρος επιχειρούν ένα (1) Ε/Π του Π.Σ. και ένα (1) Ε/Π της ΕΛ.ΑΣ. Συνδρομή παρέχουν, δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή Γραμματικό Πύργου Ηλείας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρο τμημάτων, 5 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών”.

Ρεπορτάζ: Μαρία Λάγιου, Πέγκυ Μπρούσαλη, Νίκος Καπόγλης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στις Κεχριές – Πύρινο μέτωπο και μεταφορά κατοίκων στην Ηλεία

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Τι έχει αφήσει πίσω της η πυρκαγιά στην Κορινθία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος